Skidanje tapeta u nekoliko pažljivih koraka!

Skidanje tapeta

Dosadile vam je stara dekoracija na zidovima ili ste se tek uselili u prostor čije zidove krase tapete sa dizajnom ogromnih ruža. Pitate se kako dalje i postoji li jednostvan način za skidanje tapeta.

Ukoliko ste poželeli transformaciju zidova tako što ćete ukloniti stare tapete, staviti nove ili samo okrečiti prostoriju, sigurno ste se pitali i koliki vas posao čeka. Činjenica je da skidanje tapeta i ne zahteva neku jako komplikovanu proceduru, tehnike ili alat. U suštini, ovaj posao nije tako težak, ali postoji niz problema koji mogu nastati ukoliko se on pravilno i ne obavi.

Kako bismo vam predočili ceo proces uklanjanja starih tapeta ali i sve ono što može poći po zlu, u ovom članku ćemo ukratko proći sve korake. Bez obzira da li ste čuli da se skidanje tapeta obavlja uz pomoć vode ili ste negde pročitali da vam je potrebno posebno sredstvo za skidanje tapeta, saznajte šta vas i zaista čeka.

Zaštita pre skidanja tapeta i prvi tretman starih tapeta!

Klasično skidanje tapeta podrazumeva da se one prvenstveno nakvase običnom  vodom. Ovaj proces prskanja i kvašenja znači da će se veći deo vode slivati niz zid, što znači da pre svega morate zaštiti okolno područje i nameštaj. Posebnu opreznost zahtevaju drveni podovi, jer svi dobro znamo da je voda neprijatelj broj 1 svih drvenih i lakiranih površina.

Imajte u vidu da na zidovima postoje utičnice, prekidači a ponegde i rasveta.  Činjenica da ćete raditi sa vodom zahteva ekstra zaštitu svih delova koji uključuju napajanje strujom kao i kablova, kako biste isključili opciju da dođe do bilo kakvog kontakta vode i struje.

Za zaštićivanje vam je potreban materijal koji se koristi i u krečenju. To su zaštitne folije i trake. Vodite računa da trake ne lepite direktno na osetljive površine, jer neke zaista poseduju jako adhezivno dejstvo, odnosno jak lepak. Ovo može rezultirati time da skidanjem i povlačenjem trake, otkinete i površinski deo laka ili boje sa predmeta i površina.

Skidanje tapeta #1 korak

Za većinu projekata uklanjanja tapeta, moraćete da nanesete rastvor tople vode na same tapete. Pošto je za njihovo postavljanje bio potreban lepak, nakon godina i godina njegovog sušenja, potrebno ga je ponovo omekšati, odnosno skoro pa potpuno rastvoriti. Ponovo smekšan lepak, omogućiće da se skidanje tapeta obavi lako, u najboljem slučaju u velikim komadima od poda do vrha.

Iako se malo pocepane ili već odvojene tapete mogu činiti lakše za skidanje, to može da bude potpuno suprotno. Obično se delovi ili ćoškovi odlepljuju usled nekog drugog uticaja, poput vlage u i na zidu. Međutim, kako se one odvajaju usled velike količine vlage, znajte da se ostatak koji se dobro drži, ustvari drži i više nego dobro.

Ovakav prizor obično povuče vlasnike da sami uklone tapetu na suvo, što rezultira samo malim otkinutim delom same tapete ili oštećenjem zida na delu na kom se tapeta nije deformisala. Ne radite to!

Kvašenje tapeta pre skidanja

Nakon što ste sve zaštitili i odoleli kidanju i skidanju tapeta na suvo, vreme je da se one nakvase. Potrebno je da pripremite veliku posudu ili kantu mlake vode – znači ni hladne ni vrele. Topla voda će najbolje otopiti lepak. Pored posude sa vodom, potreban vam je sunđer, valjak i jedna prskalica poput onih u koje se pakuju sredstva za čišćenje.

Bilo da koristite sunđer ili valjak, dobro ga natopite i blago ocedite višak vode. Cilj je da se tapete natope ali i ne da ih toliko u jednom potezu nakvasite da im se pri povlačenju valjka otkida samo površinski deo. Takođe, previše vode može oštetiti zid, pa ćete tako osim tapeta, vrlo verovatno uklanjati i sloj maltera.

Skidanje tapeta posle kvašenja

Kada tapete budu dovoljno natopljene vodom, sačekajte nekoliko minuta da voda deluje na njih. Topla voda će omekšati lepak koji drži tapete na zidu, što će olakšati njihovo skidanje. Vreme čekanja zavisi od mnogo faktora jer nisu sve tapete iste debljine, materijala, nije svaka podloga ista, niti je isti lepak koji ih drži. Pravi majstor će znati tačno koliko vode i koliko čekanja je potrebno a vi se u svojoj režiji morate voditi odokativnom metodom.

Špahtlu ili neki drugi oštar predmet, lagano podvucite pod ivicu tapete i pokušajte da je odvojite od zida. Ako primetite da neka područja još uvek nisu dovoljno omekšala, ponovno nanesite malo vode i sačekajte neko vreme pre nego što ih pokušate skinuti.

Možda ćete otkriti da su se neke tapete ili podloga osušile dok ste u međuvremenu skidali druge i da ne znate šta sa njima ponovo. Ako vam skidanje dobro ide, zanemarite osušene delove i fokusirajte se na uklanjanje preostalih vlažnih tapeta. Kada završite sa svim mokrim delovima, ponovite postupak kvašenja onih suvih. Poprskajte, sačekajte i ostružite ostatak.

Sredstvo za skidanje tapeta

Postoje različiti proizvodi na tržištu koji su napravljeni tako da omekšavaju lepak koji drži tapete na zidovima. Ta sredstva često sadrže hemikalije koje pomažu u otapanju lepka sa tapeta, čime se olakšava njihovo skidanje. Ona se nanose pomoću prskalice ili četke i obično se ostave da deluju neko vreme pre nego što se tapeta skine.

Sredstvo za skidanje tapeta ili kvašenje vodom?

Da li je sredstvo za skidanje tapeta bolji način od kvašenja vodom, može vam tačno reći samo majstor na osnovu uvida u stanje zida i tapeta. Činjenica je da će u nekim slučajevima bolje „raditi“ voda a u nekim sredstvo. Ako je zid osetljiv na vlagu ili postoji opasnost od oštećenja, sredstva za skidanje tapeta mogu biti bolja opcija jer ne zahtevaju veliku količinu vode.

Ukoliko sami eksperimentišete sa obe tehnike, preporuka je da ih isprobate na manjim delovima zida kako biste videli koja metoda najbolje odgovara vašim potrebama.

Skidanje tapeta i šta može poći po zlu?

Ako se tapete uklanjaju grubo ili bez pravilne tehnike, postoji rizik od oštećenja zida ispod tapete. Može doći do ogrebotina, oguljotina ili čak otpadanja maltera. Ovo znači ponovnu popravku zida pa tek onda prelazak na druge planirane radove.

Tapete koje nisu u potpunosti uklnonjene prepoznaju se po tragovima lepka ili komadića papira. Bilo šta da planirate da radite na svojim zidovima nakon skidanja tapeta, morate biti sigurni da je sve u potpunosti skinuto – i lepak i tapeta.

Neoprezno skidanje tapeta može dovesti do oštećenja električnih instalacija ili kablova koje se nalaze u zidu. Ako ne znate tačno gde se nalaze instalacije, postoji rizik od ozbiljnog oštećenja pa bi bilo najbolje da vam električar obeleži delove na osnovu utičnica i razvodnih kutija. Skidanje tapeta može biti dugotrajan i fizički naporan proces, posebno ako su tapete jako zalepljene.

Ako nemate iskustva u tom poslu, možda ćete potrošiti puno vremena i truda na uklanjanje tapeta i to bez nekog uspeha. Kako ne biste bacali novac, trošili vreme i nerve, razmislite o opciji da angažujete profesionalca koji to može obaviti brže i efikasnije. AG adaptacija je tu da skine stare i postavi nove na najkvalitetniji mogući način.