Kako sunset tehnika krečenja unosi sunce u vaš dom?

Leto je i želeli biste nešto da promenite u vašem životu, predlažem vam da promenite boju zidova i odmah ćete se bolje osećati.

Kada je u pitanju osveženje i promena izgleda vašeg doma, boje imaju moć da stvore čaroliju. Jedna od omiljenih tehnika, koja sve više dobija na značaju u svetu enterijera, jeste „sunset tehnika krečenja“. Ova tehnika se oslanja na prefinjeni spoj boja inspirisanih zalaskom sunca, a njome dobijate jedinstven izgled i toplinu koja osvetljava i menja svaki prostor.

Ostanite sa nama, jer ćemo u nastavku da istražimo sve detalje o sunset tehnici krečenja, od pripreme površina do koraka za postizanje savršenog efekta zalazećeg sunca.

Sunset tehnika krečenja

Priprema prostora za radove

Najvažnija stvar u životu je priprema, zar ne? 

Ako se dobro pripremite za bilo koju akciju, pola posla je već odrađeno. Tako je i kod krečenja, treba krenuti energično i preduzeti sledeće korake:

Pomerite stvari od zidova

Prva stvar koju morate da uradite je da pomerite nameštaj, koji je prislonjen uz zidove i postavite ga na sredinu prostorije, pa prekrijete najlonom. To ćete najlakše uraditi ako ispod nogica postavite najlon, koji će smanjiti otpor podloge, ali i sprečiti grebanje parketa.

Pripremite zidove

Pre nego što počnete sa bojenjem zidova, neophodno je adekvatno pripremiti površine koje ćete bojiti. To podrazumeva temeljno čišćenje zidova od prašine, masnoće i drugih nečistoća. Zatim je na redu, popunjavanje svih pukotina i neravnina glet masom, koje ćete pažljivo da izbrusite šmirglom, kako biste dobili glatku površinu. Preporučuje se i nanošenje prajmera kako bi se obezbedilo bolje prianjanje boje na zid.

Kada se zidovi osuše, lepljivom papirnom trakom zaštitite sve ivice. Na mestima gde se zid dodiruje sa prozorom, vratima, podom, drvenarijom, prekidačem ili nečim drugim, pažljivo oblepite traku okolo.

Testirajte boje

Pre nego što se odlučite za sunset tehniku na celom zidu, preporučuje se testiranje izabranih boja na malom delu zida ili na parčetu šperploče. Ovo će vam pomoći da vidite kako će boje izgledati u vašem prostoru i da li će se lepo uklopiti sa ostalim elementima enterijera.

Alatke

Za postizanje zalazećeg efekta, koristite klasične alatke za krečenje, kao što su valjci i četke. Važno je obratiti pažnju na čistoću alatki kako bi se sprečilo mešanje boja i dobio čist efekat na zidu. Možete eksperimentisati i sa različitim vrstama valjaka kako biste postigli različite teksture na zidu.

Izbor boja kad je u pitanju Sunset tehnika krečenja

Suština sunset tehnike je kombinovanje nijansi koje podsećaju na fantastične boje koje vidimo na nebu tokom zalaska sunca. Ovo uključuje nijanse ružičaste, narandžaste, ljubičaste i zlatne. Izaberite paletu boja koja će se lepo slagati sa ostatkom enterijera i magija može da počne 🙂.

Inspiracija zalaskom sunca:

Pre nego što se odlučite za određene nijanse, uživajte u posmatranju pravog zalaska sunca i obratite pažnju na boje koje prevladavaju na nebu, a to su upravo nijanse narandžaste, ružičaste, ljubičaste, svetloplave, zlatne i crvene. Ove boje se obično postepeno smenjuju tokom zalaska sunca i možete ih koristiti kao osnovu za odabir boja za vašu sunset tehniku.

Harmonija i balans:

Sunset tehnika se odlikuje harmoničnim prelivima boja koje se nežno stapaju jedna s drugom. Kako biste postigli ovaj efekat, preporučuje se odabir boja koje se nalaze u sličnoj paleti boja. Na primer, kombinacija nijansi narandžaste i ružičaste ili ljubičaste i plave može stvoriti toplu i umirujuću atmosferu.

Dominantna boja:

Prilikom izbora boja, možete razmisliti o tome koja boja će biti dominantna na vašim zidovima. Na primer, ako želite topliju i intenzivniju atmosferu, možete odabrati narandžastu kao glavnu boju, a ostale boje koristiti za nijanse i prelive. Ako želite nežniji i romantičniji izgled, ružičasta ili ljubičasta može biti vaša dominanta boja.

Krecenje zalazak sunca

Tehnika nanošenja

Postoji nekoliko načina kako možete postići sunset efekat na zidovima.

  • Jedan od popularnih metoda jeste „gradient“ Za ovu tehniku, potrebno je imati više odabranih boja. Počnite od dna zida sa najtamnijom bojom i postepeno se uzdižite prema vrhu koristeći svetlije nijanse.
  • Drugi način je „color-blocking“ tehnika gde se svaka boja koristi za bojenje različitih delova zida, stvarajući jasno odvojene horizontalne trake boja koje asociraju na zalazak sunca.

 

Pravilno temeljno premazivanje:

  • Pre nego što počnete da nanosite odabrane boje, nanesite belu ili svetlu podlogu kako biste osigurali da će boje biti bogate i intenzivne.
  • Na dnu zida nanesite narandžastu boju u horizontalnom smeru. Koristite valjak za krečenje srednje veličine i ravnomerno rasporedite boju.
  • Direktno iznad narandžaste, nanesite ružičastu boju na isti način kao i narandžastu. Pripazite da se boje blago prelivaju kako biste postigli glatki prelaz između nijansi.
  • Na vrhu zida, nanesite ljubičastu boju, ponovno koristeći istu tehniku. Ovo je poslednji sloj boje u sunset tehnici.
  • Koristite mekanu četku ili sunđer kako biste nežno postigli prelaze između boja, stvarajući mekše i prirodnije prelaze.
  • Ako želite dodatno da naglasite zalazne boje, možete dodati akcente poput zlatnih ili srebrnih ukrasa na zidu.

Dodatni detalji

Osvetljenje prostora: uzmite u obzir osvetljenje u svom prostoru pre nego što odaberete boje za sunset tehniku. Ako je prostor dobro osvetljen prirodnom svetlošću, možete se odlučiti za svetlije nijanse koje će se lepo reflektovati i naglasiti svetlinu prostora. U tamnijim prostorijama, tople i svetlije boje će definitivno doprineti da se razbije mrak i skučenost i učiniti prostor privlačnijim.

Uklapanje sa enterijerom: razmislite dobro kako će odabrane boje da se uklope sa ostatkom enterijera. Uzmite u obzir postojeći nameštaj, dekoraciju i podne obloge. Boje koje odaberete treba da se lepo kombinuju sa ostatkom prostora i stvaraju kohezivan izgled.

Uzorci i teksture: sunset tehnika se može primeniti na različite načine, uključujući različite uzorke i teksture. Možete eksperimentisati sa mešanjem boja kako biste dobili zanimljive prelive i detalje na zidu. Takođe, uzmite u obzir mogućnost dodavanja različitih slojeva boje ili korišćenja drugih tehnika, npr. mermer tehnike, kako biste kreirali jedinstven izgled.

Održavanje i čišćenje: sunset tehnika ne zahteva posebno održavanje. Redovno čišćenje zidova nežnim sredstvima pomoći će da se održi njihova svežina.

Zaključak:

Sunset tehnika krečenja je sjajan način da unesete svežinu, toplinu i harmoniju u svoj dom. Odabirom pravih boja, pažljivom pripremom površina i primenom odgovarajuće tehnike nanošenja, možete postići prelep efekat zalazećeg sunca koji će oduševiti sve koji borave u vašem prostoru. Uživajte u kreativnosti, budite hrabri u eksperimentisanju sa bojama i stvaranju jedinstvenog ambijenta, na koji ćete biti ponosni.

Tim profesionalaca vam svakako može olakšati ceo proces, a vaše će biti samo da uživate u krajnjem rezultatu. Zato se ne ustručavajte, već se obratite našem proverenom, fantastičnom timu molera, čiji će vas rezultati ostaviti bez daha. 🙂