Šta znaš o nastrešnicama?

Nastrešnice za terasu

Nastrešnice za terasu

U današnjem članku ćemo obraditi temu nastrešnice za terasu, kako se postavlja, koje nastrešnice postoje i koje su njihove karakteristike.

Nastrešnica predstavlja građevinsku konstrukciju čija je osnovna funkcija da zaštiti objekat od spoljnih uticaja, pored funkcije da štiti objekat takođe predstavlja i ukras samog objekta. Nastrešnice mogu biti lučne i ravne, od stakla, leksana, pleksiglasa, lima i drugih materijala.

Za sam početak je najbitnije planiranje nastrešnice za terasu. A šta to podrazumeva ? Pre svega je bitno kakvu površina se natkriva kao i koja vrsta krova je potrebna. Pa tako je na primer za parkiranje automobila potrebno minimum 2,5 x 5m, za trpezarijski sto, stolice odnosno baštenski nameštaj potrebno je oko 15 m2, tačnije 3 x 5m.

Bitno je napomenuti da nastrešnica mora biti usklađena sa samom arhitekturom objekta, pa je najbolje rešenje da se posavetujete sa arhitektom o samom izboru nastrešnice.

Temelji za nastrešnicu

Kao i za svaki objekat, i za nastrešnicu je potreban temelj. Temelj je bitan kako ne bi došlo do pucanja, krivljenja ali i rušenja. Kada je reč o izboru temelja, on zavisi od podloge na kojoj će biti nastrešnica. Tačkasti temelj se koristi za terase čiji je pod popločan, a ukoliko postoji armirana ploča onda se stubovi i podloga ojačavaju metalnim pločama.

Konzolna nastrešnica

Prednosti kod konzolne nastrešnice je ta što su stubovi samo na jednoj strani, i osnovni zadatak odnosno funkcija istih je da spreče pomeranje krova, pa samim tim mogu biti čvrsti, tanki i elegantni. Ovaj tip nastrešnice može biti samostojeći ili fiksaran u fasadu. Konzolna nastrešnica mora biti od metala, jer trpi velike sile.

Samostojeće nastrešnice moraju imati duboke i armirane temeljne tačke u koje se sama konzola šrafi. Kada je reč o nastrešnicama na fasadi, one se šrafe u noseću konstrukciju.

Metalne nastrešnice

Odlika metalne nastrešnice je lagana konstrukcija kao i prefinjene linije i čvrstina. Najčešće se koristi vruće pocinkovana metalna konstrukcija, prohrom ili aluminijum.

Drvene nastrešnice

Drvene nastrešnice predstavljaju najčešći izbor, a u praksi se najviše koriste drveni stubovi 15×15 cm koji su fiksirani za temelj i oko 10 cm iznad tla.

Želite da preuredite stan? Zato je tu AG-Adaptacija

Vrste nastrešnica

Staklena nastrešnica

Ukoliko želite da imate više svetlosti i toplote na terasi, a da ipak terasa bude natkrivena onda je pravi izbor staklena nastrešnica. Prednost kod staklene nastrešnice je to što štiti od kiše a ujedno ne umanjuje količinu svetlosti. Za ovaj tip nastrešnice se koristi kaljeno ili lepljeno staklo. Ukoliko želite polusenku, može se koristiti i mat staklo.

Krov nastrešnice

Prilikom izbora za krov nastrešnice, možete izabrati proziran krov ili polikarbonske ploče. Proziran krov za terasu štiti od padavina a propušta svetlost. U zavisnosti od toga koliki je raspon potreban, krov se sastavlja od jedne ili više staklenih ploča.

Polikarbonske ploče su zamena za staklo. Odlika polikarbonskih ploča je ta da delimično propuštaju svetlost i služe kao termoizlator, odno što je mana ovog tipa krova je to što su kratkotrajnog veka. Jednostavno se postavlja, male je težine i ima elastičnost.

Prohromske

Prohrom odnosno inoks je nerđajući materijal koji ne zahteva održavanje. Oblik prohromske nastrešnice zavisi od same namene iste. Tačnije sama kosina nastrešnice mora biti veća ukoliko su zime jače, kako se sneg ne bi zadržavao na krovu.

Kada je reč o krovu i od čega može biti, ukoliko želite da nastrešnica propušta svetlost onda se koristi polikarbon ili kaljeno staklo, a ako ne želite onda je izbor bitumenski ili vlaknasto – cementni krov.

Nastrešnica

Izrada Nastrešnica

Kod izrade nastrešnica za terase ili automobile uglavnom se za konstrukciju koriste metalne četvrtaste cevi, a za pokirivanje leksan ili rebrasti čelični lim koji može biti presvučen zaštitinim slojem cinka ili plastificiran. U zavisnosti od izgleda okoline gde se nastrešnica montira, konstrukcija može da se kombinuje sa elementima od kovanog gvožđa.

Nastrešnice se uglavnom koriste za natkrivanje terase, balkona, letnjikovca, ulaza u zgradu i izrađuju se u dve varijante kao lučne ili ravne. Lučne se najčešće koriste za natkrivanje terasa u stambenim objektima. Prednost lučnih nastrešnica je što su konstruktivno jače, a estetski lepše izgledaju. Prilikom same montaže mora se voditi računa o načinu ankerisanja, u zavisnosti da li je nastrešnica viseća ili sa potpornim stubovima.

Ako je nastrešnica viseća, onda se ankerisanje mora uraditi tako što će se izbušiti rupa celom dužinom debljine zida, a potom navojnim šipkama, podloškama i navrtkama stegnuti konstrukciju uza zid. Ovo se radi zbog vetrova koji vremenom mogu da rasklimaju anker ili da prouzrokuju pad nastrešnice.

Kako se leksan najviše koristi u pokrivanju nastrešnica, potrebno je voditi računa prilikom postavljanja na konstrukciju koja strana ide gore a koja dole. A zašto je ovo bitno ? Ovo je bitno zato što se leksan uglavnom izrađuje sa jednostranom zaštitom od UV zračenja, a ta strana mora biti gore, jer je gornja više izložena suncu, kiši, snegu i vetru nego donja.

Cenovnik naših profesionalnih molerskih usluga

Mi smo profesionalni molerski tim iz Beograda!

Želite našu pomoć i izlazak na teren? Pozovite nas i recite nam vaše želje a mi ćemo vam dati savet i predlog a zatim se dogovoriti i za cenu naših radova:

0604492300