Kamena ili staklena vuna?

U današnjem članku ćemo pričati o kamenoj i staklenoj vuni, glavnim karakteristikama ova dva izolatora kao i koje je najbolje rešenje prilikom izbora između kamene i staklene vune.

Kamena vuna ili staklena vuna

Kamena vuna

Kamena vuna se najčešće koristi kao toplotni izolator. Često se naziva i mineralnom zbog sadržaja mineralnih vlakana. Mnogi misle da je kamena vuna drugi naziv za staklenu vunu, ali to nije tačno jer se radi o različitim materijalima kao i proizvodnim metodama. Prilikom rukovanja sa kamenom vunom i postavljanju iste potrebno je biti oprezan jer se sastoji od sitnih čestica koje mogu nadražiti oči i kožu. 

Zato je najbolje koristiti zaštitnu opremu poput rukavica, maske i naočara kako bi ste se zaštitili. Kamena vuda ne škodi ljudima jer ne sadrži veštačka veziva i otporna je na mikroorganizme, takođe dobro podnosi vremenske uticaje.

Sastav kamene vune

Kamena vuna se pravi od bazalta i dijabaza, koje se tope u peći na visokim temperaturama. Nakon toga se dodaju koks i druga veziva zbog čvrstine i vodootpornosti. Prilikom proizvodnje obezbeđuje se biorastvorljivost i biorazgradivost vlakana, što predstavlja glavne karakteristike mineralne vune. Na kraju se kamena vuna seče na komade različitih veličina i prodaje u pločama. Kamenu vunu karakterišu i razne prednosti poput dobre izolacije i negorivost. Takođe je i dobra zvučna izolacija, kako ima sposobnost da apsorbuje zvuk i paru.

Kamena vuna kao zvučni izolator

Zvučna izolacija fasade je sve važniji faktor, pa je samim tim kamena vuna odličan izbor jer ima vlaknastu strukturu. Mekana struktura vlakana prigušuje zvuk i smanjuje odjeke između prostorija, kao i između spratova.

Termopropustljivost

Kamena vuna ima mikrovlakna koja sprečavaju gubljenje energije. Samim tim kamena vuna na fasadi ili u potkrovlju sa pravilnom gradnjom u velikoj meri smanjuje gubitak toplote iz samog objekta. Izolacijom od kamene vune se poboljšava mikroklima u prostorijama tokom zime, a leti štiti od toplote.

Negorivost

Kamena vuna kao i staklena nije zapaljiva, u odnosu na stiropor ili stirodur. Kamena vuna se pravi od minerala vulkanskog porekla, što znači da joj je sastav sličan stenama, pa je tačka topljenja kamene vune na preko 1000 stepeni.

Vreme je za profesionalno krečenje stana? To je naša specijalnost!

Staklena vuna

Staklena vuna

Kada je reč o staklenoj vuni, sama proizvodnja takođe počinje u peći. Kvarcni pesak i reciklirano staklo se tope u posebnim pećima, a dobijena smesa se potom sipa u rotore. Nakon toga se iz smese izvlače vlakna koja se učvršćuju pomoću veziva. Od vlakana se prave slojevi staklene vune, koji se režu i pakuju u rolne. Što je gustina staklene vune veća bolje provodi toplotu. Vlakna od staklene vune su elastičnija i približno 10 puta duža.

Vlaga

Kamena vuna kao i staklena nisu otporne na vlagu, zato se prilikom proizvodnje i kamenoj i staklenoj vuni dodaje dodatak koji štiti od vlage. Kod oba ova materijala se voda zadržava u unutrašnjosti vlakana. Ni kamena kao ni staklena vuna se ne smeju ugrađivati na mestima izloženim vlazi.

Kako se rešiti vlage iz zidova?

Kamena vuna ili staklena vuna, razlike:

Zbog različite tehnologije proizvodnje i različitog materijala od kog su napravljene, kamena i staklena vuna imaju različita mehanička i izolaciona svojstva. Kamena ili mineralna vuna ima bolja mehanička svojstva, jer je gušće strukture. Kako je kamena vuna čvršća ona se proizvodi i prodaje u tablama raznih debljina. 

Sa druge strane imamo staklenu vunu koja je manje gustine, i zahvaljujući tome ne može se komprimovati, što je pogodno kada je reč o transportu, a one se pakuju i prodaju u rolnama. Samim tim što je vidna razlika u mehaničkim karakteristikama, tako je i primena različita. Staklena vuna je pogodnija za razne ispune gde nisu potrebna značajnija mehanička svojstva, poput ispune kosih krovova, pregradnih zidova. 

Takođe, staklena vuna se bolje prilagođava različitim oblicima i efikasnije ispunjava različite prostore, zbog toga je dobra u sprečavanju pojave toplotnih i zvučnih mostova, tačnije mesta bez izolacije. Kamena vuna ima bolja mehanička svojstva, pa se koristi za izolaciju ravnih krovova i za izolaciju kosih krovova sa spoljašnje strane. Veća čvrstina kamenu vunu čini boljim izborom kada je reč o spoljašnjoj izolaciji zidova, odnosno kontaktnih fasada. Pored mehaničkih razlika, kamena vuna ima širi spektar primene kada je protivpožarna zaštita u pitanju. 

Tačka topljenja kamene vune je oko 1100 stepeni, dok je kod staklene vune tačka topljenja oko 650 stepeni celzijusa. Što se tiče zvučne izolacije, staklena vuna je u blagoj prednosti. Kada se prave pregradni zidovi od gips – karton ploča, staklena vuna je mnogo pogodnija jer lakše popunjava sve otvore. Zahvaljući tome pregradni zid je bolje ’’ušuškan’’ iznutra, pa je samim tim bolja termička i zvučna izolacija.

Mi kao tim smo tu kako bi podelili sa vama savete pri izboru ali i savete kako nešto da uradite, ako su vam potrebni profesionalni moleri, pozovite nas: 0604492300