Odabir boje za krečenje

Kako odabrati boje za krečenje

Kako odabrati boje za krečenje?

Najbitnije kod svakog posla je priprema, pa tako i kod krečenja vašeg doma. Pre svega je najbitnije da površina koju krečite bude dobro očišćena, a ukoliko u vašem domu već postoji određena boja potrebno je ostrugati i srediti svaku nesavršenost na zidu. Takođe je potrebno da se uklone sve utičnice, prekidači i podne lajsne, što je najbolje da prepustite profesionalcu koji će to uraditi na najprofesionalniji način, kao i samo krečenje.

Najbolje vreme za krečenje je proleće ili kasno leto, jer je vlažnost vazduha mala a temperature nisu previše niske kako bi se obezbedilo kratko vreme za sušenje.

Boje za krečenje se dele u tri grupe:

 • akrilne boje
 • disperzivne boje
 • polu disperzivne boje

Sada ćemo o svakoj boji reći par stvari kako bi smo vam približili njihovu namenu kao i da znate koji je najbolji izbor prilikom preuređivanja vašeg doma ili poslovnog prostora.

Akrilne boje

Akrilna boja za krečenje sadrži čak 20 sastojaka, a nekada i više, ali osnovni sastojci ove boje su:

 • rastvarači
 • aditivi
 • pigmenti
 • smole

Ono što odlikuje akrilne boje je velika brzina sušenja, izuzetna postojanost, otpornost na vodu, dobra paropropusnost, tačnije zidovi nisu hermetički zatvoreni.Završna tekstura akrilne boje je izrazito fina.

Disperzivne boje

Disperzivne boje se odlikuju dobrim hemijskim i mehaničkim svojstvima, otporne su na vodu, nečistoće mogu da se uklone vlažnom krpom, imaju mogućnost toniranja u veliki broj nijansi. Završna tekstura kod disperzvnih boja je grublja u odnosu na akrlne boje, može da varira od polu fine do nešto grublje teksture u zavisnosti od upotrebe odgovarajućih valjaka. Završni efekat ove boje je mat.

Poludisperzivne boje

Poludisperzivne boje su dobre za bojenje plafonskih površina i zidova u prostorijama sa manjom frekvencijom ljudi, jer ova boja nije otporna na vodu i mokro brisanje. Tekstura je grublja, a završnica mat.

A sada kada smo naučili neke osnovne informacije o bojama, prelazimo na onaj zanimljivije deo, a to je odabir boja za vaš dom.

Pravi odabir boje za odredjenu prostoriju

Boje za zidove koje smiruju

Prilikom odabira boja za vaš dom ili poslovni prostor bitno je da razmislite šta želite da osećate kada ste u sobi ili određenoj prostoriji u vašem domu. Evo primera nekoliko boja koje smiruju i koje odaju utisak opuštanja kada se nalazite u toj prostoriji.

Za početak imamo plavu boju. Plava boja je prilično umirujuća boja i može vam pomoći da smirite zauzeti um.Takođe plava boja je idealna za spavaću sobu jer vam može pomoći da lakše zaspite. Kada je reč o nijansi plave boje, bitno je da izaberete nežne tonove.

Ljubičasta boja u osnovi ima plavu boju, pa je negde i logično da će se ona naći na ovoj listi boja koje smiruju.Takođe treba birati nežne nijanse ove boje, kako bi ona imala svoj efekat a to je da donosi unutrašnji mir i ravnotežu.

Roza boja, tačnije nežno pastelno roza boja je pravi izbor za vašu prostoriju ukoliko želite da se u njoj opustite i uživate.

Boja koju povezujemo sa prirodom pa samim tim je i savršen izbor za vaš dom jeste zelena boja, i što je najbitnije od svega, skoro svaka nijansa zelene boje će vam pružiti osećaj smirenosti, tako da se možete igrati u vašem domu sa nežnim, tamnim ili kakvim god želite nijansama ove boje, koja nam odaje utisak kao da se nalazimo u prirodi, u parku..

Siva boja iako deluje kao dosadna boja, i verovatno se pitate šta siva boja radi na ovoj listi, međutim prava nijansa sive boje može biti vrlo opuštajuća. Siva boja je neutralna boja i samim tim funkcioniše sa bilo kojom paletom ili bojom.

Boje za zidove koje smiruju

Boje za vrtiće, škole...

jedna mala zanimljivost ukoliko želite da iskoristite boju za poslovni prostor kao što je recimo vrtić, škola, čekaonica, takođe i za sobu vaših mališana, onda je najboljji izbor periva boja za zidove umesto masne farbe koja se nekada koristila.Vrlo je praktična kao što i sam naziv kaže periva boja, tako da ćete moći da je održavate vrlo jednostavno.

Razlika između perive boje i masne farbe je ta što periva boja ima mat efekat u odnosu na masnu farbu, takođe periva boja se tonira u preko 2.000 tonova što znači da niste ograničeni na samo par boja nego možete da izaberete praktično koju god boju želite za vaš prostor.

Cenovnik naših profesionalnih molerskih usluga

Odabir boja za krečenje doma

Ovo je naših nekoliko smernica za vaš dom i prostorije u vašem domu koje će vam olakšati izbor boja prilikom krečenja, kao i to da znate koja je osnova za svaku prostoriju u vašem domu, a nakon toga vi možete da dodate neke boje,nijanse koje će prostor učiniti još lepšim i koje će ispuniti vašu viziju o tome kako želite da prostorija izgleda.

Pa krenimo sa kuhinjom za početak. Ono što je bitno za kuhinju je da stvorite osećaj čistog i lepog, pa samim tim u kuhinji treba da dominira bela boja. Kako bi ste upotpunili belu boju možete dodati malo prirodnih tonova poput različitih boja hrasta, kao i malo žute ili ljubičaste boje.

Trpezarija je prostor gde je preporučljivo da napravite mali kontrast. Takođe je osnova bela boja, ali prljavo bela boja koju možete iskoristiti za zidove, a kontrast ćete napraviti tako što će vam sto i stolice biti u tamnijoj boji, ili čak možete uraditi obrnuto. Za ljubitelje malo većeg kontrasta kao i unošenje malo vedrijih boja u vašu trpezariju, možete zidove obojiti u bordo boju a sto i stolice mogu biti beli. Naravno tu su i detalji poput stolnjaka i posuđa koje će vašeoj trpezariji dati izgled kakav vi želite.

Što se tiče spavaće sobe, tu možete sami da odlučite šta je ono što je najbolje i najlepše za vas, za spavaću sobu ne postoje određena pravila kojih treba da se držite kako bi vaš prostor izgledao lepo.

Dnevni boravak je prostorija u vašem domu gde sigurno provodite najviše vremena sa porodicom i prijateljima, samim tim u dnevnom boravku treba da dominira neutralna boja zidova koja ima za cilj opuštanje i umirujući osećaj. Nijanse koje su najbolje za dnevni boravak su razne nijanse sive boje, kao i plava i zelena boja, a ukoliko želite da uneste više boja u vaš dnevni boravak onda možete da ga dekorišete sa jastucima, tepihom, zavesama i drugim stvarima po vašem izboru.

Kupatilo nas asocira na čist, lep i osvetljen prostor. Ako živite u kući verovatno imate prozor na kupatilu koji samim tim daje više svetlosti, što nije slučaj ako živite u stanu. Što se tiče boja koje su najbolje za vaše kupatilo to su nežni zemljani tonovi koji će otvoriti prostor zajedno u kombinaciji sa belom bojom.

Okrečite dom pravim bojama na pravi način

Boje stvaraju osećaje!

Za kraj želimo da vam damo par saveta kako neke određene boje imaju uticaj na vaše telo i osećanja, što vam može pomoći pri izboru boja za vaš dom ili poslovni prostor.

 • Bela boja je simbol čistoće i kreira osećaj većeg prostora
 • Crvena boja je topla boja koja se vezuje sa osećaj ljubavi kao i uzbuđenosti
 • Žuta boja je vesela boja, ali vrlo često može biti naporna za oči zbog svetlosti koju reflektuje
 • Narandžasta boja povećava energiju i snagu
 • Plava boja predstavlja hladnu boju, a utiče na osećaj smirenosti
 • Zelena boja takođe utiče na osećaj smirenosti, takođe smanjuje stres
 • Ljubičasta boja je boja bogatstva i prestiža, ali je treba koristiti u umerenim količinama
 • Siva boja se vezuje za kreativnost i inspiraciju, a idealna je podloga za elemente koje želimo istaknuti
 • Braon boja odaje utisak topline

Verujemo da vam je odabir boje za krečenje sada daleko približniji, međutim ukoliko vam je potreban savet stručnjaka kao i profesionalno krečenje, možete kontaktirati naš tim pozivom na:

0604492300