Zid Sahara je uvek pravo rešenje!

Vreme za krečenje se bliži, a jedino o čemu razmišljate je nedoumica koju boju za krečenje izabrati? Da li samo osvežiti zidove, izabrati jednostavnu boju ili se ipak odlučiti za nešto novo? Kako bi Vaša nedoumica otišla u zaborav, pročitajte kakva je to, nešto smelija dekorativna tehnika krečenja, odnosno Sahara zid.

Untitled design 2022 12 23T094026.761

Sahara - dekorativna tehnika

Prizor iz pustinje u Vašem domu? Da moguće je uz Sahara dekorativnu tehniku. Pustinjske dine oslikane na zidovima ili reljefne šare Sahare upotpuniće izgled Vašeg doma. Uz reljefne šare, zidovi će izgledati kao uzburkano more. Za ljubitelje klasičnog izgleda i elegancije, Sahara dekorativna tehnika može biti i sa vertikalnim šarama. Sahara zid može biti u raznim nijansama, od bež i belih tonova, do jarkih ili pastelnih boja.

Sahara - farba za zid

Za Sahara zid biće Vam potrebne farbe na bazi vodene disperzije akrilnog veziva, koje su jedne od najbezbednijih boja kako za zidove tako i za čoveka i okolinu. Ove farbe su pri krečenju završnica, pa Vam je samim tim potrebna farba za pustinjski efekat, koja će služiti kao podloga za Sahara zid.

Peščana oluja u dnevnom boravku

Dnevni boravak je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena sa porodicom i prijateljima. Peščana oluja ili Sahara dekorativna tehnika u dnevnom boravku će doneti istovremeno toplinu i moderan izgled. Sahara zid će dodatno istaći Vaš nameštaj i delovaće skupo, iako Vam za ovu tehniku neće biti potrebno mnogo novca.

Beli Sahara zid

Beli zidovi su sinonim za čisto i umirujuće, a takođe vizuelno proširuju prostor. Savršen način da ukrasite bele zidove je Sahara zid. Bela podloga i srebrne ili sivkaste šare daju glamurozan efekat prostoru. Beli Sahara zid deluje svedeno i klasično i pruža novu dimenziju i tektsuru Vašem domu. 

Sahara zid u boji

Kao što smo već rekli, Sahara zid može biti u raznim nijansama i bojama. Za one koji vole svedeniji izgled, gore spomenuti beli Sahara zid je idealan izbor, a za ljubitelje boja Sahara zid može biti u raznim bojama, a najčešće se koriste braon i zlatna boja.

Braon Sahara zid

Braon nijanse Sahara zida, doneće u potpunosti pustinju u Vaš dom. Braon Sahara zid donosi egzotiku i sećanja na putovanja u Vaš dom. Braon tonovi su smeli i moderni. Uz braon Sahara zid možete istaći samo jedan zid koji možete potom dekorisati omiljenim policama, knjigama i slikama.

Zlatni Sahara zid

Želite glamur i luksuz u Vašem domu? Zlatni Sahara zid upravo to donosi. Može imati razne podloge, poput oker, bež i braon. Preko ovih podloga se rade svetlucave šare. Kako je ovaj Sahara zid efektan, vodite računa da ne preterate. Možda je najbolje samo jedan zid ofarbati u zlatni Sahara zid i tako odati utisak ekstravagancije.

Sahara zid bez boje

Pored toga što je Sahara zid najčešće u zlatnoj ili braon boji, kako bi se stvorio efekat pustinje u domu, Sahara zid može biti i bez boje. Kružne ili vertikalne reljefne šare će doći do izražaja i bez korišćenja boje. Potrebno je premazati zid podlogom, kako bi se Sahara tehnika primenila.

Tehnike krečenja Sahara

Da bi Sahara zid bio savršen, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari prilikom farbanja ove tehnike:

  1. Površina zida mora biti suva i čista, odnosno na zidu ne sme biti nikakvih masti, nečistoća i prašine.
  2. Staru boju je potrebno odstraniti, a pomoću glet mase popuniti i izravnati sve nepravilnosti koje se nalaze na zidu.
  3. Nakon što je zid čist i pripremljen, nanosi se prajmer boja koju ste izabrali za Sahara zid. Boja treba da bude u tonu koji je najsličniji boji koju ste izabrali za ovu dekorativnu tehniku. Prajmer boju razblažite sa vodom i promešajte kako bi ste dobili ujednačenu masu.
  4. Kada ste naneli prajmer na zid, potrebno je 4 do 6 sati da se zid u potpunosti osuši, kako bi ste mogli da nanesete farbu.
  5. Sahara dekorativna tehnika zahteva pokrete četke u istom pravu, a vlažnu farbu možete da premažete i pomoću suve četke ukoliko ste napravili neke greške prilikom farbanja Sahara zida.

Zaključak:

Bilo da želite jednostavan i elegantan izgled, ili nešto glamurozniji i luksuzniji izgled doma, Sahara zid je pravi izbor. Sahara zid će istaći i prostor u Vašem domu, ali i nameštaj. Uz minimalan trošak i ne tako zahtevan posao donesite toplinu, pustinjsku oluju i uzburkano more u Vaš dom.