Završni radovi u građevinarstvu

Završni radovi u građevinarstvu

Koliko ste puta čuli da se neka firma bavi izvođenjem radova u građevinarstvu a zatim i pojmove: završni radovi, siva faza, grubi radovi… i još mnogo termina koji vam i nisu baš najjasniji. Građevinarstvo je ogromna industrija koja obuhvata bukvalno sve objekte koje vidite i to ne samo kuće i zgrade, već i mostove, spomenike kulture, tunele. Čak su i ivičnjaci pored puta rezultat građevinskih radova. Možete zamisliti koliko tek onda podela postoji u samim radovima, ako se one vrše i na osnovu materijala, faza ili namene objekata.

Kako bismo rešili sve nedoumice oko bar jedne vrste građevinskih radova, u narednom tekstu bavimo se onima koje i sami obavljamo. Predstavljamo vam svu lepotu i važnost završnih građevinskih radova!

Kada se izvode završni radovi u građevinarstvu?

Da bi došli do završnih radova, potrebno je da prvo prođemo one pripremne, poput iskopa tla a zatim i nezaobilazne – grube radove.

Neminovno je da su grubi radovi jako bitni, jer oni zaista odražavaju kvalitet bilo kojeg objekta i to ne onaj estetski. Ovo uključuje stabilnost i isključuje bilo kakvu deformaciju ili rušenje usled neadekvatne gradnje, a čemu smo mnogo puta svedočili. Poslednji takav primer odnosi se na nedavni, razorni zemljotres u Turskoj, za čije se katastrofalne posledice umnogome krive i loši građevinski radovi. Zasigurno je da i u tom nesrećnom slučaju nije bilo bitno kako je nečija soba bila okrečena ili koje boje su bile pločice. Važno je isključivo bilo koliko armature i ojačanja je u nju i ugrađeno, kakvi su temelji, stubovi, ploče i noseći zidovi.

Završni radovi u građevinarstvu su svi oni koji slede nakon grubih radova i prelaska objekta u takozvanu „sivu fazu“. To znači da je na stambenom ili nestambenom objektu urađena osnovna konstrukcija – temelji, zidovi, krov i neophodna instalacija. Odnosno, da su završeni svi bitni grubi radovi bez ikakvih dekorativnih detalja, finesa ili ukrasa. Postavljanje osnovne konstrukcije i grubi radovi su garant da će objekat biti stabilan i trajan. Nakon toga, može da se pristupi i onom, možemo slobodno reći, umetničkom delu, a to su svakako završni radovi.

Koliko su bitni završni radovi u građevinarstvu?

Iako smo već objasnili koliko su bitni pripremni i grubi radovi, ne možemo zanemariti ni važnost završnih radova. Naravno da je uvek bitno obezbediti pouzdanost, trajnost i kvalitet same konstrukcije ali podjednako je važno da ne živite u betonskom kavezu punom gvožđa čiji su završni radovi urađeni tek onako. Koliko je bitno da oni budu izvedeni kvalitetno ukoliko se objekat radi isključivo za dalju prodaju, toliko je još važnije ako ih planirate za objekat koji ste namenili sebi i svojoj porodici. Završni radovi u građevinarstvu će biti prvo što kupac vidi kada mu predate ključeve u ruke i ono što jednu kuću ili stan pretvara u dom.

Šta sve spada u završne radove?

Završni radovi u građevinarstvu se mogu podeliti i klasifikovati na mnogo različitih načina. Postoje oni koje delimo na osnovu materijala, objekata, tehnologije, ali generalno bismo ih mogli razvrstati na sledeći način:

  • Molersko farbarski radovi – bojenje, farbanje, dekoracija i obrada zidova, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih.
  • Fasaderski radovi – radovi na postavljanju fasadne izolacije i obloga, kao i na sanaciji, reparaciji ili održavanju fasada.
  • Gipsarski radovi – radovi na postavljanju gipsanih ploča, spuštenih plafona, pregradnih zidova i drugih elemenata od gipsa.
  • Stolarski radovi – radovi na postavljanju stolarije, podova, parketa i drugih drvenih elemenata.
  • Keramičarski radovi – radovi na postavljanju keramičkih pločica, granita, mermera, prirodnog kamena ili njegove imitacije na podovima i zidovima.
  • Vodoinstalaterski radovi – radovi na postavljanju vodovodnih i kanalizacionih instalacija, sanitarija i opreme za kupatila i kuhinje.
  • Električarski radovi – radovi na postavljanju elektroinstalacija, rasvete, utičnica i prekidača.

Napomena: osnovna instalacija vezana za struju i vodu, odnosno razvod, radi se u delu grubih radova i nikako je ne treba mešati sa instalacijama koje pripadaju završnim radovima.

  • Klimatizacioni radovi – radovi na postavljanju grejnih i rashladnih sistema, ventilacije i klimatizacije, ukoliko je to projektom određeno.
  • Krovopokrivački radovi – radovi na pokrivanju krovova različitim materijalima, kao i na sanaciji i održavanju krovova.

Majstor ili firma za izvođenje završnih radova – kako ih odabrati?

Ne postoji definitivan i potpuno tačan odgovor na ovo pitanje jer se izbor može razlikovati od slučaja do slučaja. Završni radovi obuhvataju sve poslove koje je potrebno obaviti pre samog useljenja, ali takođe, nije svaki objekat isti, niti su iste potrebe investitora. Nekom će biti potrebno samo krečenje, dok će drugi možda želeti samo gletovanje ili postavljanje keramike. U svakom slučaju, kada birate izvođača građevinskih radova, bez obzira bili oni pripremni, grubi, zemljani ili fasaderski, morate obratiti pažnju na najbitnije stvari.

Budite sigurni da je firma registrovana za delatnost koju obavlja. Rad sa nestručnim grupama, sastavljenih uglavnom od nekvalifikovane radne snage, nikada nije dobar izbor. Iako vas može privući jeftinija cena ili vrlo ubedljiva priča o stručnosti, setite se samo činjenice da je svaki zanat deficitaran u ovoj zemlji. To znači samo jedno – kvalitetan moler, tesar, stolar, fasader ili bilo koji drugi majstor je zasigurno već zaposlen pod imenom i krovom neke firme i sigurno nije „slobodan strelac“.

Završni radovi u građevinarstvu nisu samo ukras i dekoracija?

Dobro izvedeni završni radovi u građevinarstvu mogu znatno uvećati prodajnu cenu, prema procenama stručnjaka, to uvećanje se kreće od 10 do 30%. Ako vrednost završnih radova gledamo iz ugla investitora, opšta statistika govori da je povrat od ulaganja u njih čak do 80%. Kako god, brojke govore da su završni radovi vredni, isplativi ali isključivo kada su kvalitetno odrađeni. U zavisnosti od kvaliteta radne snage angažovane na projektu, materijala, pa i vremena, završni radovi mogu ili unaprediti ili totalno pokvariti jedan objekat.

Dakle, kada birate građevinsku firmu čija je delatnost završni radovi u građevinarstvu, gledajte da odaberete pametno. Naša ekipa vam stoji na raspolaganju u svakom trenutku!