Ne plašite se vlage u zidovima!

Kako sprečiti da se pojavi vlaga u zidovima

Kako sprečiti da se pojavi vlaga u zidovima?

Vlaga u zidovima je čest problem ali sprečavanje vlage u zidovima je vrlo jednostavno ukoliko se pridržavate narednih par koraka u kojima ćemo vam objasniti kako da preventivno zaštitite vaše prostorije od vlage, ali i kako da rešite problem ukoliko vlaga već postoji u vašem domu ili poslovnom prostoru. Za kraj ćemo vam pokazati i najefektivniji ali i daleko najbrži način za izvlačenje vlage iz zidova koji AG-Adaptacija koristi…

Pre nego što počnemo sa načinom kako da se spreči pojava vlage u zidovima, pokazaćemo vam par znakova kako da znate da je vlaga već prisutna u vašem domu ili poslovnom prostoru:

 • Jedan od najčešćih znakova da je prisutna vlaga je jak ustajali miris u vašem domu.Ovaj miris često uzrokuje rast bakterija i plesni koje se hrane viškom vlage. Ukoliko se bakterije ili plesni zadrže dovoljno dugo zahvaćeno područje može da pokazuje već vidljive znakove truleži.

 • Takođe način na koji se ispoljava vlaga u zidovima je pojava tamnih mrlja na zidovima, plafonima ali i drugim površinama.Do toga dolazi tako što voda prodire u građevinske materijale koji potom potamne.

 • Nagli porast prisustva štetočina poput mrava, glodara i termita može biti indirektan pokazatelj da su u vašem domu pronašli odgovarajući izvor vode.

Provetravanje prostorije

Provetravanje prostorije, odnosno doma u kom živite ili radite je jedna od najvažnijih stvari za sprečavanje vlage u zidovima. Svakodnevne stvari poput kuvanja, sušenja veša i kupanja mogu dovesti do pojave vlage u zidovima, zato je bitno da vaš dom ili radni prostor budu provetreni.

Bolja izolacija prostorije

Postavljanje prozora sa dvostrukim staklom sa dva sloja stakla je praktičan način kako sprečiti višak vlage u prostoriji. Ukoliko se odlučite da postavite nove prozore sa dvostrukim staklom, možete tražiti ventilacione otvore koji će pomoći da vlažan vazduh izlazi napolje.

Ugradnja izduvnih ventilatora

Ugradnjom izduvnih ventilatora u vaše kupatilo osiguraćete suv vazduh i sprečiti vlagu na zidovima.

Odvlaživači

Odvlaživač je namenjen da usisava vlagu u prostoriji i da spreči pojavu vlage i buđa. Mali odvlaživač je vrlo praktičan jer se može ugraditi u ormare, potkrovlja, prozorske klupe itd.

Ukoliko odvlaživač koristite u zimskom periodu, potrebno je da nema zatvorenih prostorija u kojima ima mnogo vlažnosti.

Usporivači vlage

Usporivači pare su obradjeni materijali poput boja i metalnih folija koji pomažu u smanjenju vodene pare.

Usporivač pare koji koristite zavisi od toga kolika je verovatnoća da će vlaga ući ili izaći iz vašeg doma. Ukoliko se vlaga kreće u oba smera, onda je najbolje da se izbegne upotreba usporivača pare.

Držite pod kontrolom rast plesni

Proverite da li ima plesni i ukoliko ih ima rešite ih se tako što ćete velikom vlažnom krpom obrisati ili upotrebom proizvoda koji su namenjeni za uklanjanje plesni.

Preusmerite višak vode dalje od kuće

Kako bi zaustavili sve puteve kišnice najbitnije je da vam je krov u najboljem stanju. Bitno je da vaša kuća ima širi ispust, kako bi voda bila udaljena od vaših prozora i zidova. Takođe vrlo važna stvar je da sav konzendat koji curi iz vaše klime bude pravilno odveden kako bi voda bila udaljena od vaše kuće.

Vodite računa o svim propuštanjima

Većina curenja prouzrokovana je vodovodnim problemima. Voda može da se provuče kroz krovne prozore, dimnjake, otvore za vazduh što prouzrokuje vlagu na zidovima. Ukoliko primetite izvor curenja najbolje bi bilo da se obratite majstoru koji će to rešiti na profesionalan način.

Postavite široke prozore

Održavanje unutrašnjosti vašeg doma je najbolje postavljanjem širokih prozora i vrata, koje trebate držati otvorenim kako bi prostor u kom boravite imao dovoljno svetlosti i vazduha.

Vodite računa kad birate građevinski materijal

Zid od opeke je skoniji propuštanju vlage u odnosu na aluminijumskih obloga. Preporučljivo je da se koriste gradjevinski materijali na bazi gipsa umesto betona. Takodje je bitno da se ne postavlja teški nameštaj ispred otvora za ventilaciju.

Mašine za izvlačenje vlage

Definitivno najbolji način za izvlačenje kad je već vlaga u zidovima prisutna su mašine koje i naš profesionalni molerski tim koristi već godinama. Kako bi se postigao najbolji efekat prilikom koršćenja mašina za izvlačenje vlage, potrebno je ispuniti nekoliko uslova:

 • Prostorije u kojima se koriste mašine mmoraju imati vrata i prozore koji se zatvaraju, kako bi u prostor ulazilo što manje spoljnog vazduha
 • Temperatura u prostoriji treba biti do 25 stepeni
 • Naravno potrebna je i struja za rad mašina
 • Poželjno je da se u prostoriji nalaze ventilatori kako bi se povećala efikasnost rada mašina

Mašine koje koristimo vam mogu pomoći kod mnogobrojnih problema u vašem domu ili poslovnom prostoru, a evo i nekoliko stvari koje naše mašine rešavaju brzo i efikasno:

 • Isušivanje vlage kod gradnje ili obnove
 • Isušivanje vlage nakon poplava
 • Isušivanje podnih slojeva
 • Isušivanje vlažnih zidova i maltera
 • Isušivanje vlage iz podne termo izolacije
 • Isušivanje prostora kod posebnih radova

Jedna kratka zanimljivost o mašinama za izvlačenje vlage koja će vam približiti koliko je efikasno koristiti ih. Prilikom sušenja cementne košuljice prirodnim putem potrebno je 10-15 dana po svakom centimetru debljine naravno u zavisnosti koja debljina je u pitanju, a to može trajati i duže ukoliko su prilikom izlivanja košuljice masi dodati odredjeni upijajući materijali kao i ako je površina mašinski obrađena.

Primenom naše opreme, period sušenja u proseku bude 7 dana, dok bi prirodno sušenje trajalo čak 30 do 45 dana.

izvlačenje vlage iz zidova
mašina za izvlačenje vlage

Ako je i vaš problem vlaga u zidovima, nemojte više da se mučite, pozovite AG-Adaptacija profesionalni tim kako bi smo rešili vaš problem uz naše moćne mašine, brzo i lako, možete kontaktirati naš tim pozivom na:

0604492300