Tapete za dečiju sobu – 4 boje koje kriju tajne

Tapete za dečiju sobu

Opremate ili planirate renoviranje dečije sobe bez puno ulaganja. Razmišljate o promeni već dosadnog enterijera ali niste sugurni šta je najbolje, najbrže i najefikasnije rešenje. Da li ste možda uzimali u obzir tapete za dečiju sobu? Da, dobro ste čuli, ovo je idealan način da dobijete potpuno novu dimenziju prostorije na brz i prilično jednostavan način. Naravno, ne možemo zanemariti da će vaša deca, malo je reći, biti oduševljena.

Tapete za dečiju sobu i psihologija boja

Postoji mnogo pravila oko izbora u dizajniranju površina, pa tako ćete na internetu pronaći mnoge savete i stranice koje nude preporuke čak i za pozadinske slike vašeg telefona ili računara. Ovo znači samo jedno, ono u šta čak i nesvesno gledate većinu dana, svakako utiče na vaše mentalno zdravlje. Ako pažljivo biramo naslovne fotografije na uređajima ili društvenim mrežama, zamislite koliko je važno izabrati dobar dizajn enterijera.

Psihologija boja nije nova nauka, ona je relativno dugo u upotrebi i do sada je obuhvatila skoro sva moguća istraživanja boja i u enterijerima. Koliko naše okruženje utiče na odrasle, toliko je važnije posvetiti se onom u kom deca odrastaju. Dečija soba je njihovo utočište, prostor u kome vole da provode vreme, gde se osećaju bezbedno dok tonu u san i prvo što vide kada se probude ujutru.

Koje boje su idealne tapete za dečiju sobu?

  1. Plave tapete za dečiju sobu
ure 5

Plava i nijanse plave su po psihologiji boja one koje donose smirenost, opuštanje a najviše se poistovećuju sa bojama koje i u prirodi čine isto. Nebo i more su izvor nepresušnog mira i relaksacije i u plavoj su boji. Ono što je još karakteristično za ovu boju je da ona po nekim istraživanjima podstiče razmišljanje. Iako je mi simbolično i na prvu prepozanjemo kao boju za dečije sobe čiji su vlasnici isključivo dečaci, to ne mora i nije tako. Plava i njene različite nijanse, pa čak i plava u detaljima, je idealan izbor za dečake, podjednako kao i za devojčice. Ako birate plave tapete za dečiju sobu, izbegavajte tamne tonove, pogotovo u prostorijama sa manje sunčeve svetlosti, jer možete dobiti efekat hladnoće. U ovakvim sobama probajte da tamno plavu, ako baš ne želite da je izbegnete, dodate samo u detaljima.

  • Roze tapete za dečiju sobu
ure 4

Roze je isto poput plave dugo bila definisana kao boja za devojčice. Međutim, danas viđamo i cele fasade, zidove dnevne sobe ili pak kompletne kuće okrečene u roze boju. To nije nikakvo iznenađenje, stereotip da je roze boja isključivo za barbike, potisnula je činjenica da se ona odlično kombinuje sa skoro svim drugim bojama. A ako se pitate da li su tapete za dečiju sobu u roze boji dobar izbor, onda treba da znate sledeće.

Šezdesetih godina prošlog veka u Kanadi, započet je zanimljiv eksperiment o uticaju boja na decu, i to gde drugde nego u jednoj školi. Grupa psihologa je imala na umu da pronađe koja to boja tačno smiruje učenike, pa se u skladu sa tim krenulo u krečenje svih učionica u različite boje. Šta je bio rezultat istraživanja? Roze zidovi učionice su imali nabolji efekat. Đaci su bili smireniji ali i angažovaniji u učenju i savladavanju gradiva.

Možda ovome svedoči i generalno mišljenje da su devojčice mirnije i urednije, jer tome doprinosi i roze boja u koju su njihove sobe u najvećem procentu i okrečene. Svakako, ako se dvoumite oko roze tapeta za dečiju sobu, možda je vreme da razmislite još jednom.

  • Zelene tapete za dečiju sobu
ure 6

Kako je zelena tako široko rasprostranjena u prirodi, nije iznenađujuće što je ona baš ta koja se prepoznaje kao smirujuća i osvežavajuća. Zbog svojih konotacija sa prirodom, zelena se često povezuje sa dobrim zdravljem, biljnim svetom, čistim vazduhom, relaksacijom. Zelena se pokazala kao opuštajuća za ljudski um i telo, skoro kao i fizički boravak u prirodi, tako da izbor zelenih tapeta za dečiju sobu nikako ne može biti pogrešan. Kao i kod plave, potrebno je izbegavati jako tamne tonove na malo osvetljenosti i u tom slučaju bi trebalo ostati na detaljima ili motivima koji će stvoriti jedan miran prostor za maksimalno uživanje.

Tapete koje u osnovi imaju zelenu boju ili print različitih oblika u prirodi u ovoj nijansi, su više nego preporučljive ako živite u gradu i okruženi betonom. Korišćenje motiva kao što su drveće, lišće, biljke, i životinje, ne samo da podseća na svet koji postoji daleko iza zidova i zgrada, već stvara i prividan osećaj samog boravka u njemu.

  • Narandžaste tapete za dečiju sobu

Narandžasta se smatra energetskom bojom i poput žute, daje osećaj topline i radosti. To je takođe boja koja se povezuje sa prirodnim svetom – suncem na zalasku, tropskim voćem, najlepšim nijansama jeseni, a mnogi je zaista i identifikuju kao najsrećniju boju. Ako je verovati psihologiji boja, ona podstiče snabdevanje mozga kiseonikom, stimuliše mentalnu aktivnost, daje energiju i elan. Korišćenje tapeta za dečiju sobu koje su u narandžastoj boji ili sadrže elemente narandžaste su odličan način da unesete pozitivnu energiju i radost u prostor.

Tapete za dečiju sobu prema uzrastu

Svet dečijih tapeta je ogroman i šaren, ali za razliku od igračaka i odela, ne postoje preporuke niti veličine za uzrast koje bi pomogle roditeljima da odluče koju boju ili dizajn da izaberu. Međutim, savršeno je logično odabrati tapete za dečiju sobu na osnovu izreke „manje je više“.

Ne pribegavajte šarenilu, preteranim detaljima ili suviše jarkim bojama. Fenomen kojim se deca izlažu konstantnom bombardovanju šarenila sa zidova i iz okoline, naziva se preterana stimulacija. Ovo može rezultirati nervozom i teškom koncentracijom, što svakako ne želite. Birajte manje detalja za decu manjeg uzrasta i više pastelnih tonova svih nijansi. Za one nešto starije, možete uzeti u obzir i tapete sa printom koji je edukativan, poput karte sveta i mnoštva drugih koji će biti i lepi i korisni.

Ako ste rešili da ukrasite dečiju sobu tapetama ili samo jedan zid njihovog carstva, budite slobodni da nas kontaktirate. Naši majstori za tapetarske radove će se potruditi ne samo oko postavljanja tapeta već su tu i da vas posavetuju oko kompletnog rada – od izbora do realizacije.