Stop kondenz - sprečite i lečite kondenzaciju

Stop kondenz

Zima je konačno prošla i ostala iza nas, ali se posle nje borimo i sa uobičajenim posledicama ovog godišnjeg doba. Iako možete pomisliti da je jedini problem sa kojim se suočavamo nakon nekoliko hladnih meseci onaj sa viškom kilograma, činjenica je da se mnogo veći procenat stanovništva bori sa drugim problemom. Buđ, vlaga i tamne fleke su samo deo tragova koji uredno „krase“ ćoškove i zidove mnogih domova. Kako se boriti protiv kondenzacije i šta je to stop kondenz, pojašnjavamo u tekstu koji sledi.

Zašto je kondenzacija uglavnom zimski problem?

Verovali ili ne, više od 90% stanova, kuća i uopšte stambenih i nestambenih prostora je bar u nekom milimetarskom delu pogođeno kondenzacijom. I činjenica je da se zimi ovaj problem samo dodatno pogoršava. Postoji više razloga zašto kondenzacija postaje sve češća u zimskim mesecima.

Prvo, niže temperature dovode do toga da neki zidovi u vašoj kući i sami postaju hladni. Ovi hladni zidovi deluju kao magnet za vlagu koja se na njihovoj površini kondenzuje u tečnost, ponekad i u vidu jasno vidljivih kapi. Druga stvar je u grejanju i manjem provetravanju radi sprečavanja hlađenja prostorija. Tokom leta, proleća i jeseni, prozori su nam uglavnom otovreni veći deo dana i sav višak vlage jednostavno i izlazi kroz njih. Zimi je to samo relativno kratko provetravanje, jer su temperature oko nule, a troškovi grejanja obično dolaze u ciframa sa više nula.

Kondenzacija je samo okidač

Kondenzacija kao kondenzacija nije prijatan a ni bezazlen problem. Ipak njene najveće posledice nastaju tek onda kada je zanemarimo ili ne obraćamo pažnju na nju. Kondenz na zidovima ne predstavlja samo vlagu, već je to potencijalni rasadnik buđi. Osim estetsko ružnog izgleda, zelenih, crnih i sivih nijansi, kondenzacija je okidač za buđ, a buđ zatim za mnoge zdravstvene smetnje i bolesti.

Koje bolesti uzrokuje buđ ili može da ih pogorša?

Buđ je gljivica, pa tako poseduje sposobnost da otpušta mikroskopske spore u vazduh. Kada ljudi udišu ove spore, mogu imati reakcije poput alergijskog rinitisa, kašlja, kijanja, otežanog disanja, sinuzitisa ili pogoršanja astme. Osobe koje već pate od respiratornih bolesti, poput astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća, mogu biti posebno osetljive na prisustvo buđi.

Određene vrste, pogotovo ona poznata kao crna plesan, može proizvesti toksine koji su izuzetno štetni za ljude. Izloženost ovim toksinima može izazvati razne zdravstvene probleme, uključujući infekcije respiratornog sistema, iritaciju sluzokože, glavobolje, umor, vrtoglavicu i probleme sa koncentracijom.

Vreme je za Stop Kondenz

Ako izuzmemo kompletnu izolaciju, kao relativno skupo rešenje i veliki posao u borbi protiv kondenzacije, preostaju nam dve opcije. Smanjiti vlagu i redovno provetravati su aktivnosti koje mogu ublažiti stanje. Iako zvuči prilično jednostavno, obično ništa od toga neće funkcionisati, sprečiti ili izlečiti kondenzaciju. Višak vlage dolazi od kuvanja, tuširanja a dobrim delom i od izdahnutog vazduha. U prevodu, ovo bi značilo da biste trebalo prestati obavljati osnovne higijenske potrebe, preći na restoransku ishranu ili se iseliti iz prostora. Kako ništa od toga nije realno, potrebno je pristupiti daleko efikasnijem rešenju a to je Stop Kondenz.

Šta je Stop Kondenz?

Stop Kondenz proizvodi su  najbolji način tretiranje zidova u slučaju kondenzacije. Stop Kondenz premazi su formulisani tako da obično imaju svojstva koja pomažu u upijanju vlage. Njihova osnovna svrha je da upiju višak vlage iz vazduha, zadrže je i spreče njeno dublje prodiranje.

Svi premazi, sprejevi ili tečnosti iz Stop Kondenz proizvodnje, sadrže posebne komponente, poput mikro čestica i različitih materijala, koje im daju svojstva apsorpcije. Oni osim što imaju sposobnost da upijaju vlagu i da je zadrže unutar svoje strukture, obično u svom sastavu imaju i druge dodatne komponente za borbu protiv buđi.

Stop Kondenz sa termalnim efektom

Stop Kondenz sa termalnim efektom je specijalna vrsta premaza, koja ima efekat grejanja, odnosno podizanja temperature zida na koji se nanosi. Kako smo već govorili, hladni ćoškovi i druge površine zida, izuzetno su podložni stavaranju kondenzacije a zatim i buđi. Primer ovakvog termo preparata je Stop Kondenz, koji dolazi iz poznate Roma company proizvodnje.

Ovaj proizvod protiv kondenzacije namenjen je upotrebi na svim unutrašnjim površinama. Može se prefarbati ili tonirati u skladu sa postojećom bojom zidova i na vodenoj bazi je.

Što se tiče nanošenja, preporuka proizvođača je da se nanosi četkom ili valjkom, a nakon sušenja se redovno može premazivati disperzionim bojama na bazi vode. Termalni efekat Stop Kondenza je testiran i u brojkama on pokazuje da će zidovi ili površine zida tretirani njime, biti topliji za čak 5 stepeni u odnosu na ostatak koji nije premazan. Prilikom mazanja, potrebno je ispoštovati proceduru koju proizvođač preporučuje, a to je nanošenje u tačnim intervalima i do debljine koja iznosi okvirno 1 milimetar.

Takođe, ukoliko je zid već inficiran sa gljivicama buđi, potrebno je posebno tretiranje pre nanošenja Stop Kondenza.

Možete li sami naneti Stop Kondenz?

Kada je u pitanju rukovanje Stop Kondenz premazima i preparatima za uklanjanje buđi, važno je imati na umu da je to posao koji bi trebalo prepustiti stručnjacima. Njihova ispravna primena zahteva odgovarajuće znanje i iskustvo. Ako se koriste pogrešno, svi Stop Kondenz premazi mogu imati smanjenu efikasnost u sprečavanju kondenzacije ili uklanjanju buđi, dok u većini slučajeva neće delovati uopšte. Ovo će sigurno dovesti do ponovnog pojavljivanja problema, što zahteva dodatne radove i troškove.

Takođe, uklanjanje buđi koja u većini slučajeva prati kondenzaciju nije nimalo lak i jednostavan posao. U sopstvenoj režiji, rezultati uglavnom budu još više buđi na još većim površinama, usled razmazivanja spora sa zagađenih četki, valjaka i pomoćnog materijala.

Sarađujući sa AG-adaptacijom, možete biti sigurni da ćete dobiti vrhunsku uslugu i kvalitetno rešenje za vaše probleme kondenzacije. Naši moleri su vešti, pažljivi i pouzdani, a rezultati našeg rada će vam pružiti dugotrajnu zaštitu i udobnost.