Šta je kondenzacija i kako je se rešiti?

Topli, izolavani i komforni domovi u savremenoj gradnji imaju i svoje mane, kao što je pojava kondenzacije. Prozori i vrata koji dobro dihtuju, sprečavaju razmenu spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha, pri čemu dolazi do nastanka vodene pare zbog svakodnevnih aktivnosti u domu. Na taj način se stvara kondenzacija koja dovodi i do pojave buđi ukoliko se na vreme ne reaguje.

Kondenzacija

Šta je kondenzacija?

Kako bi znali na koji način se rešiti odnosno smanjiti kondenzacija u domu, moramo za početak znati šta je to kondenzacija. Kondenzacija je prelazak iz gasovitog u tečno stanje, odnosno vodena para u vazduhu pri dodiru sa hladnom površinom stvara kapljice vode.

Kako ona nastaje?

U stambenim prostorijama, nastanak kondenzacije je razlog zbog velike razlike između unutrašnje i spoljašnje temperature. U prostorijama koje imaju dobru izolaciju i koje su zagrejane može doći do pojave kondenzacije, kako je unutrašnje staklo najhladnije mesto. Vodena para odnosno kondenzacija nastaje na sledeće načine:

 1. Nakon izgradnje objekta, građevinski materijal može da upije 7 hiljada litara vode, što dovodi do sušenja i isparavanja
 2. Sušenjem veša u prostoriji
 3. Sagorevanjem goriva u peći na čvrsta goriva
 4. Kupanjem i pranjem veša

Kakva je bila kondenzacija nekad, a kakva je sada?

Nekada se kondenzacija u kućama i stanovima praktično nije ni pojavljivala. Koji je razlog za to? Prozori su loše dihtovali, pa je samim tim postojala stalna cirkulacija vazduha spolja i unutra. Zbog cirkulacije vazduha, količina vlage je bila niska, a bilo je potrebno pojačano grejanje. 

Kako su cene bile niske, ljudi nisu obraćali preterano pažnju na to što moraju da pojačaju grejanje u svom domu. Sa druge strane, danas je situacija nešto drugačija. Sada se cena grejanja povećala, a samim tim i zahtev za uštedu energije. Dimenzije prozora i vrata su sada veće nego ranije. Zahtevi toplotne i zvučne izolacija u savremenoj gradnji, dovode do pojave kondenzacije.

Gde se pojavljuje kondenzacija?

Najčešće se kondenzacija pojavljuje na prozorima, odnosno tu je najvidljivija. Topao vazduh se kreće ka plafonu pa su time krovni prozori najizloženiji. Pored stakla, kondenzacija se može pojaviti i ispod obloge. Kako do ovoga dolazi? Ukoliko majstor pri ugradnji zanemari ugradnju hidroizolacionog seta između otvora u krovu i rama prozora, dolazi do prodiranja vlažnog vazduga i prostorije i uvlačenja istog ispod obloge.

Zašto se najčešće pojavljuje zimi?

Pojava kondenzacija zimi je češća zbog veće razlike u temperaturi između toplog vazduha u domu i spoljašnjeg hladnog vazduha. Topao vazduh ima veću količinu vode u odnosu na hladan vazduh i kada vlažan unutrašnji vazduh dođe u dodir sa hladnom površinom, stvara se kondenzacija.

Kondenzacija

Kako da prepoznate kondenzaciju

Kako bi ste znali da li se kondenzacija pojavila u Vašem domu, obratite pažnju na sledeće pojave:

 1. Buđ na zidovima, prozoru i unutrašnjoj oblozi
 2. Mehurići na spoljašnjim zidovima
 3. Loša izolacija krova i zida
 4. Oštećenje na pločicama ili nameštaju
 5. Pojava truljenja kontrsuktivnog drveta između spoljašnjeg zida

Na koji način se može smanjiti kondenzacija?

Postoji nekoliko načina na koji se može rešiti ili smanjiti problem pojave kondenzacije, a evo i koji su:

 1. Redovno provetravanje prostorije – Kako bi se izbegli pojavu kondenzacije ili je ublažili, provetravajte prostoriju svakog dana. Nekoliko puta u toku dana otvorite širom prozor 10 minuta i omogućite da se prostorija u potpunosti provetri.
 2. Ograničavanje stvaranja vlage – Kada kuvate, koristite aspirator, a nakon kupanja otvorite prozor kako bi se kupatilo oslobodilo viška pare. Poželjno je da veš ne sušite u zatvorenom prostoru.
 3. Radijatore postavite ispod prozora – Ukoliko topao vazduh struji preko stakla, postoji manja mogućnost da dođe do pojave kondenzacije. Zato je bitno da se radijatori i peći postave ispod prozora.
 4. Grejanje i ventilacija – Tokom suvih i sunčanih dana, održavajte višu temperaturu nego inače, odnosno češće provetravajte prostorije.
Kondenzacija

Zaključak:

Pomozite Vašem domu da diše kako bi ste izbegli pojavu kondenzacije. Kako je nemoguće zaustaviti sve izvore vlage u domu, jako je bitna ventilacija istog. Redovnim provetravanjem omogućavate Vašem domu odličnu ventilaciju. Hladan vazduh manje zadržava vodenu paru u odnosu na topao vazduh, a mešanjem toplog i hladnog vazduha smanjuje se i sprečava pojava kondenzacije.