Skandinavski stil enterijera

Skandinavski stil enterijera je postao popularan širom sveta zbog svoje jednostavnosti, minimalizma i prirodnih elemenata. Ova estetika je poznata po svetlim prostorima, upotrebi prirodnih materijala i neutralnim bojama koje stvaraju mirno i prijatno okruženje. Jedan od ključnih elemenata skandinavskog stila je izbor boja zidova, koji doprinose atmosferi prostora.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko inspirativnih boja za zidove koje će vam pomoći da postignete autentičan skandinavski izgled.

Skandinavski stil enterijera

Klasična bela za osvežavajući izgled

Bela boja je neprikosnoven izbor za skandinavske enterijere. Pošto u skandinavskim zemljama sunce zalazi ranije, ova boja zidova unosi svetlost i vizuelno povećava prostor, istovremeno ga čineći elegantnim i sofisticiranim. Bela se može koristiti kao dominantna boja, ali takođe možete da eksperimentišete sa njenim nijansama kako biste postigli blagu kontrastnu dimenziju.

Savet: možete odabrati toplu kremastu nijansu bele, koja će uneti  malo više topline i udobnosti u prostoriju.

Ublažite zidove sa pastelnim tonovima

Pastelne boje su još jedan popularan izbor za zidove u skandinavskom stilu enterijera. Nijanse poput svetloplave, svetloružičaste, bledožute i mint zelene mogu stvoriti umirujuću i spokojnu atmosferu. Iz tog razloga su savršene za spavaće sobe, dečje sobe ili prostorije namenjene opuštanju. Ove boje su suptilne, ali dodaju dozu svežine i unose harmoniju u prostor.

Kombinovanje pastelnih boja sa belom bojom na drugim površinama, poput podova ili nameštaja, pruža skladan i nežan izgled koji je karakterističan za skandinavski stil.

Pastelne boje se mogu koristiti kao naglasak na jednom zidu ili kao celovito rešenje za sav prostor, zavisno od vaše vizije i željenog efekta.

Žuti pastelni zid

Neutralna paleta za prirodan izgled zidova

Neutralne boje su takođe karakteristične za skandinavski stil enterijera. Ove boje uključuju bež, sivu, smeđu i krem nijanse. Siva je prilično popularan izbor za skandinavske enterijere. Nijanse sive mogu dodati dubinu prostoru, stvarajući elegantan kontrast sa svetlim nameštajem. Od svetlosive do tamnijih nijansi, ova boja pruža neutralnu pozadinu koja omogućava drugim elementima u prostoru da dođu do izražaja.

Kombinacija neutralnih boja na zidovima stvara opuštajući ambijent i doprinosi osećaju topline. Neutralne boje se lako kombinuju s drugim elementima u prostoru, kao što su drveni nameštaj ili detalji od prirodnih materijala.

Osvežite prostor kontrastnim bojama

Ako želite da unesete malo energije i dinamike u prostor, kontrastne boje mogu biti odličan izbor. Kombinacija bele boje zidova sa detaljima u tamnijim nijansama, kao što su tamnoplava ili tamnozelena, stvara intrigantan izgled. Ove boje se mogu koristiti na jednom zidu ili u formi dodatnih elemenata kao što su dekorativne tapete ili boje za kontrastne detalje.

Tamne boje zidova posebno dolaze do izražaja u prostorijama sa mnogo prirodne svetlosti i visokim plafonima. One mogu imati ulogu kao pozadina za umetnička dela, biljke ili minimalistički nameštaj, čime se postiže snažan kontrast.

Tamni zid sa ogledalom

Saveti za odabir boje zidova

Pri odabiru boje zidova za skandinavski stil enterijera, imajte na umu nekoliko saveta:

  1. Uvek uzimajte u obzir prirodno svetlo u prostoru i kako će ono uticati na boje zidova.
  2. Obratite pažnju na ostale elemente u prostoru, kao što su nameštaj, podovi i dekoracija, kako biste stvorili harmoniju i ravnotežu.
  3. Nemojte da se plašite eksperimentisanja s nijansama boja, uživajte u planiranju, isprobavanju, jednom rečju – igrajte se. Dodavanje suptilnih tonova može stvoriti zanimljivu dimenziju i vizuelni preokret.

Skandinavski stil: Zaključak

Odabir pravih boja zidova je veoma važan korak u postizanju skandinavskog stila enterijera. Bela, pastelne nijanse, neutralne boje i kontrastne tonove možete kombinovati na različite načine kako biste stvorili autentičan i prijatan prostor. Kombinujte boje s drugim elementima skandinavskog stila, poput prirodnih materijala i minimalističkog dizajna, kako biste postigli savršenu ravnotežu između estetike i funkcionalnosti.

Nadamo se da smo vas inspirisali da transformišete svoj dom u skandinavski raj. Sada je vreme da se upustite u dizajnersku avanturu i oživite svoj prostor odabranim nijansama a ako vam je potrebna pomoć profesionalaca, pogledajte naše molerske usluge.