Adaptacija stana

Renoviranje stana

Renoviranje stana

Najbitnija stvar kada je u pitanju renoviranje stana u zgradi je usklađivanje faza radova, kako bi se poslovi završavali jedan za drugim, kao i samo planiranje i realizovanje troškova. U nastavku teksta ćemo vam otkriti najvažnije stavke kako bi ste u ovome uspeli.

Adaptacija stana

Kako potiče adaptacija stana ?  Bez obzira da li se prilikom obnove stana ili kuće radi zamena parketa ili rušenje zida, bitno je da se pokućstvo iznese. Ukoliko renoviranje organizujete sami, onda je potrebno da se držite sledećeg redosleda:

  1. Stan treba sasvim isprazniti, a potom počinju rušenje i grubi građevinski radovi

  2. Grubi vodoinstalaterski radovi kao i elektroinstalacije

  3. Sređivanje podova

  4. Ukoliko se radi nova cementna košuljica ili estrih, pre toga moraju biti gotovi vodoinstalaterski radovi i elektroinstalacije

  5. Podno grejanje

  6. Idealno je kada odmah uz estrih ide grubi i fino malterisanje zidova i plafona

  7. Gletovanje, ravnanje i krečenje zidova

  8. Ukoliko se zidovi samo bele, ide postavljanje parketa

  9. Poslednja stavka je montiranje rasvete, utičnica i druge elektroopreme

Adaptacija stana

Nove elektroinstalacije

Kada je reč o radovima na ektroinstalacijama u starim stanovima, to zapravo znači zamena svih postojećih vodovoda, kablova i razvodne table. Poslovi na elektroinstalaciji uglavnom obuhvataju štemovanje zidova za PVC cevi, zamena razvodne table i njenih veza, zamena elektrovodovoda u celom stanu, postavljanje novih dozni, postavljanje novih utičnica i prekidača, montaža rasvete, uključivanje i proba celog sistema.

Kompletna zamena vodovodnih dovoda i odvoda

Vodoinstalater će u sklopu poslova rušenja i grubih radova ukloniti sve stare cevi i spojeve, a potom ukoliko je potrebno napraviti mesta za nove i montirati ih. Nakon keramčiraskih radova se montiraju sanitarije. Poslovi za renoviranje vodovoda u stanu obuhvataju demontažu i uklanjanje starih cevi i priključaka, razbijanje poda za nove odvode i dovode, postavljanje novih cevi za dovod vode, postavljanje cevi za odvod, montiranje novih sanitarija.

Građevinski radovi, rušenje i podovi

Građevinski poslovi uglavnom podrazumevaju i neka rušenja, pa tako poslovi mogu da obuhvataju iznošenje pokućstva, pražnjenje stana, skidanje podova, parketa, keramike, vađenje okvira sobnih vrata i prozora, odvoz šuta na deponiju, obrada svih otvora, ravnanje podova i nova košuljica, podzidavanje vodova, grubi i fino malterisanje, štemovanje delova zidova i plafona.

A sada kada smo naučili neke osnovne informacije o bojama, prelazimo na onaj zanimljivije deo, a to je odabir boja za vaš dom.

Preuredjivanje stana

Renoviranje kupatila

Obnova kupatila zahteva obimne radove i za ovakve radove osim elektro i vodovodnih instalacija, potrebno je završiti i sledeće stvari – nabavka keramike srednje klase, skidanje starih pločica, lepljenje pločica i fugovanje, nabavka i postavljanje wc – školjke i vodokotlića, nabavka i postavljanje tuš – kabine ili kade, nabavka i montaža umivaonika, nabavka i montaža česmi i nabavka i ugradnja pratećeg materijala.

Molerski radovi

Krečenje stana predstavlja jednu od poslednjih faza radova adaptacije stana. Pre krečenja podrazumeva se malterisanje i šmirglanje odnsno ravnanje zidova kao i beljenje plafona. Poslovi koje moleri obavljaju su šmirglanje, odnosno ravnanje zidova, premaz svih zidova i plafona emulzijom, farbanje stolarije i betonskih površina, beljenje zidova i plafona i obrada prelaza i uglova.

Cenovnik naših profesionalnih molerskih usluga.

Polaganje novog parketa

Samo postavljanje parketa treba da se uradi nakon krečenja, a parketarski radovi će učiniti vaš stan kompletnim. Poslovi koje parketar treba da obavi su nabavka parketa, postavljanje i hoblovanje i lakiranje parketa.

Zamena stolarije

Poslednji korak pri adaptaciji odnosno renoviranju stana je zamena stolarije, odnosno zamena vrata i prozora, kako bi se obezbedila odgovarajuća energetska efikasnost.

Okrečite dom pravim bojama na pravi način

Dodatni saveti pri renoviranju stana

 1. SRUŠITE ZIDOVE – Rušenje zidova može biti odličan način za otvaranje prostora i povećanje sobe. Uklanjanje zida je ozbiljan posao, pa je vrlo važno da to uradi profesionalac.

 1. PODIGNITE PLAFON – Ukoliko imate spušteni plafon, možete ga podići kako bi ste dodali visinu vašem stanu, ali morate obratiti pažnju na strukturu i cevovode jer ovo neće uvek biti opcija koju možete uraditi.

 1. OTVORITE KUHINJU – Mnoge stare zgrade imaju male kuhinje koje su zatvorene sa sve četiri strane stana, a danas ljudi vole otvaranje kuhinje i često kuhinja postaje centralni deo stana. Otvaranje kuhinje će učiniti da se prostor oseća većim.

 1. TUŠEVI U ODNOSU NA KADE – Jedan od najvećih trendova renoviranja stanova je uklanjanje kade i postavljanje tuš kabine u kupatilo. Renoviranje kupatila zahteva pažljivo razmišljanje o tome koje vrste čvora želite.

Ukoliko su vam potrebne profesionalne molerske usluge kontaktirajte naš tim, popunite upitnik naše ponude i šaljemo vam odgovor sa cenom i terminom izlaska na teren. Jednostavno, pozovite nas:

0604492300