Prirodni kamen - zašto je još uvek materijal broj #1

Kuća sa prirodnim kamenom

Koliko se ceo svet ubrzano menja poslednjih decenija je prosto neverovatno. Ove promene nisu izostavile ni građevinsku industriju, pa tako viđamo i robote majstore, 3d štampane materijale i automatizaciju skoro pa svih procesa. Negde u svom tom razvitku, postoji više stvari koje ne gube bitku sa napretkom niti im se umanjuje vrednost, atraktivnost i masovna upotreba. Jedna od njih je zasigurno prirodni kamen.

Prirodni građevinski materijali i prirodni kamen

Upotreba prirodnih građevinskih materijala je vitalni aspekt stvaranja održivog, zdravog doma za one koji u njemu žive i životnu sredinu uopšte. Ali, šta su prirodni građevinski materijali i koje su tačno prednosti njihovog korišćenja u poređenju sa svim tim inovativnim građevinskim materijalima?

Trajni su, dostupni skoro u svim predelima i državama, ekološki su i nasuprot svim inovacijama – veoma moderni i dalje.

Najbolji primer prirodnih građevinskih materijala su zapravo oni koji su se od postanka čovečanstva koristili u pravljenju skloništa. Prirodni građevinski materijali su materijali koji se koriste za izgradnju za koje se smatra da su u izobilju dostupni u tom određenom okruženju i koji se mogu obnoviti, reciklirati ili ponovo koristiti. Primeri uobičajenih prirodnih građevinskih materijala su glina i pesak. Glineni blokovi su se obično pravili kao mešavina vode, slame i peska. A neretko su u procesu zidanja dodavani i drvo, bambus i različite trave.

U svemu tome najzastupljeniji prirodni materijal je ipak samo jedan – prirodni kamen

Ako zamislimo da su prva staništa čoveka nastala u pećinama, onda znamo zašto je i prirodni kamen prvi materijal u ovoj grupi. Stounhendž, ogroman broj piramida, statue na Uskršnjim ostrvima i mnoštvo drugih megalita je i dalje tu. Nakon vekova i vekova, ove prvobitne i čudotvorne građevine i megaliti svedoče o istoriji upotrebe prirodnog kamena. I to nije nimalo čudno, čak i sada kada bi birali materijal koji će da traje večno, to bi svakako bio prirodni kamen.

Prirodni kamen
Prirodni kamen - zašto je još uvek materijal broj #1 3

Zašto prirodni kamen ne gubi na popularnosti?

Otkako je čovek počeo da koristi materijale koji su mu iz prirode bili dostupni za gradnju, kamen je bio suštinski element u građevinarstvu. Ne možemo zamisliti veliku Keopsovu piramidu od cigle ili betona ili rimski amfiteatar kao današnji stadion pun betona i plastičnih stolica. Čak i u davna vremena prirodni kamen je bio simbol luksuza, večnosti ali i izuzetnog dizajna. Ništa se do dana današnjeg nije u tome promenilo.

•          Uvek je u modi

Možda će u krečenju biti popularna ova ili ona boja danas, a sutra već neka druga i to je normalno i očekivano. Prirodni kamen je bezvremenski i ne gubi na svojoj popularnosti i nikada, apsolutno nikada ne izlazi iz mode. Osim što poseduje karekteristike savršenog građevinskog materijala, kao pre svega izdržljivog i svestranog, on je izuzetno dekorativan.

          Traje skoro večno

Prirodni kamen dobro stari i zadržava svoju vrednost i izgled. Dok mnogi građevinski materijali postaju istrošeni tokom mnogo godina, prirodni kamen će se transformisati malo ili nimalo.

          Lak je za upotrebu i može biti upotrebljen bilo gde

Suprotno uobičajenom verovanju, prilično je lako graditi od kamena. Nekada u davna vremena i sa mnogo manje oruđa i alata, ljudi su uspevali da od prirodnog kamena i bez maltera i vezivnih materijala, naprave impozantne građevine. Zamislite koliko je tek sada lako raditi sa njim kada nam je sve dostupno. Osim toga, on je primenljiv i na enterijeru i u eksterijeru i možete ga kombinovati i na stazama oko kuće koliko i na zidu u svojoj spavaćoj sobi.

•          Svaki rad sa prirodnim kamenom je unikatan

Možda ćete u prirodi naći dva slična kamena, ali identična jako teško. Uzevši u obzir i njihovu obradu, niz tonova, nijasni i oblika, stvara se milijardu opcija za poptpunu unikatnost. Ako želite specifičan i jedinstven dizajn, sa kamenom vam je to zagarantovano.

Prirodni kamen za zid

Gde god da idete, širom sveta ćete naći prelepe zgrade, kuće, staze, ograde i različite projekte koje karakteriše upotreba prirodnog kamena. Raznolikost i raznovrsnost kamena je bez premca u odnosu na druge materijale ali isto tako je i dobro što se može upotrebiti svuda. Prorodni kamen za zid unutar kuće ili spolja na ogradi, potpuno je svejedno.

Ovaj svestrani materijal podjednako dobro funkcioniše u dnevnim sobama, spavaćim sobama i kuhinji, gde se može koristiti na svim površinama ili jednostavno kao impresivan ukras.

Kako odabrati prirodni kamen za zidove?

Ideje za dekoraciju zidova od kamena mogu se koristiti u bilo kojoj vrsti enterijera, ali vrsta kamena koja se koristi mora biti pažljivo odabrana. Na primer, brušeni prirodni kamen malih dimenzije je pogodan za detalje i moderne enterijere, dok veliki kameni komadi raznih oblika lepo izgledaju u enterijerima u seoskom stilu i etno kompleksima. Poželjno je da dobro razmislite o finalnom izgledu koji ćete dobiti, ali ne samo to…

Dok neki biraju prirodni kamen samo na osnovu njegove boje, važno je da pri izboru uzmete u obzir sva svojstva kamena ali i površina na kojima želite da radite. Zbog toga je imperativ da pogledate veličinu, izgled, teksturu ali i namenu prostorije.

Takođe, bitno da se vodite time da je manje uvek više i da imate meru. Mediteranska kuhinja u kombinaciji kamena i drveta može biti pun pogodak. Kao i oblaganje ograda, staza i prilaza. Ako date sebi slobodne ruke i ukrasite sve zidove u od poda do plafona u dnevnoj ili spavaćoj sobi, možete dobiti potpuno neželjeni efekat. Umesto tople i domaćinske atmosfere, dobićete osećaj hladne i depresivne pećine.