Prirodni kamen - zašto je još uvek materijal broj #1

Kuća sa prirodnim kamenom

Koliko se ceo svet ubrzano menja poslednjih decenija je prosto neverovatno. Ove promene nisu izostavile ni građevinsku industriju, pa tako viđamo i robote majstore, 3d štampane materijale i automatizaciju skoro pa svih procesa. Negde u svom tom razvitku, postoji više stvari koje ne gube bitku sa napretkom niti im se umanjuje vrednost, atraktivnost i masovna upotreba. Jedna od njih je zasigurno prirodni kamen.

Prirodni građevinski materijali i prirodni kamen

Upotreba prirodnih građevinskih materijala je vitalni aspekt stvaranja održivog, zdravog doma za one koji u njemu žive i životnu sredinu uopšte. Ali, šta su prirodni građevinski materijali i koje su tačno prednosti njihovog korišćenja u poređenju sa svim tim inovativnim građevinskim materijalima?

Trajni su, dostupni skoro u svim predelima i državama, ekološki su i nasuprot svim inovacijama – veoma moderni i dalje.

Najbolji primer prirodnih građevinskih materijala su zapravo oni koji su se od postanka čovečanstva koristili u pravljenju skloništa. Prirodni građevinski materijali su materijali koji se koriste za izgradnju za koje se smatra da su u izobilju dostupni u tom određenom okruženju i koji se mogu obnoviti, reciklirati ili ponovo koristiti. Primeri uobičajenih prirodnih građevinskih materijala su glina i pesak. Glineni blokovi su se obično pravili kao mešavina vode, slame i peska. A neretko su u procesu zidanja dodavani i drvo, bambus i različite trave.

U svemu tome najzastupljeniji prirodni materijal je ipak samo jedan – prirodni kamen

Ako zamislimo da su prva staništa čoveka nastala u pećinama, onda znamo zašto je i prirodni kamen prvi materijal u ovoj grupi. Stounhendž, ogroman broj piramida, statue na Uskršnjim ostrvima i mnoštvo drugih megalita je i dalje tu. Nakon vekova i vekova, ove prvobitne i čudotvorne građevine i megaliti svedoče o istoriji upotrebe prirodnog kamena. I to nije nimalo čudno, čak i sada kada bi birali materijal koji će da traje večno, to bi svakako bio prirodni kamen.

Prirodni kamen

Zašto prirodni kamen ne gubi na popularnosti?

Otkako je čovek počeo da koristi materijale koji su mu iz prirode bili dostupni za gradnju, kamen je bio suštinski element u građevinarstvu. Ne možemo zamisliti veliku Keopsovu piramidu od cigle ili betona ili rimski amfiteatar kao današnji stadion pun betona i plastičnih stolica. Čak i u davna vremena prirodni kamen je bio simbol luksuza, večnosti ali i izuzetnog dizajna. Ništa se do dana današnjeg nije u tome promenilo.

•          Uvek je u modi

Možda će u krečenju biti popularna ova ili ona boja danas, a sutra već neka druga i to je normalno i očekivano. Prirodni kamen je bezvremenski i ne gubi na svojoj popularnosti i nikada, apsolutno nikada ne izlazi iz mode. Osim što poseduje karekteristike savršenog građevinskog materijala, kao pre svega izdržljivog i svestranog, on je izuzetno dekorativan.

          Traje skoro večno

Prirodni kamen dobro stari i zadržava svoju vrednost i izgled. Dok mnogi građevinski materijali postaju istrošeni tokom mnogo godina, prirodni kamen će se transformisati malo ili nimalo.

          Lak je za upotrebu i može biti upotrebljen bilo gde

Suprotno uobičajenom verovanju, prilično je lako graditi od kamena. Nekada u davna vremena i sa mnogo manje oruđa i alata, ljudi su uspevali da od prirodnog kamena i bez maltera i vezivnih materijala, naprave impozantne građevine. Zamislite koliko je tek sada lako raditi sa njim kada nam je sve dostupno. Osim toga, on je primenljiv i na enterijeru i u eksterijeru i možete ga kombinovati i na stazama oko kuće koliko i na zidu u svojoj spavaćoj sobi.

•          Svaki rad sa prirodnim kamenom je unikatan

Možda ćete u prirodi naći dva slična kamena, ali identična jako teško. Uzevši u obzir i njihovu obradu, niz tonova, nijasni i oblika, stvara se milijardu opcija za poptpunu unikatnost. Ako želite specifičan i jedinstven dizajn, sa kamenom vam je to zagarantovano.

Prirodni kamen za zid

Gde god da idete, širom sveta ćete naći prelepe zgrade, kuće, staze, ograde i različite projekte koje karakteriše upotreba prirodnog kamena. Raznolikost i raznovrsnost kamena je bez premca u odnosu na druge materijale ali isto tako je i dobro što se može upotrebiti svuda. Prorodni kamen za zid unutar kuće ili spolja na ogradi, potpuno je svejedno.

Ovaj svestrani materijal podjednako dobro funkcioniše u dnevnim sobama, spavaćim sobama i kuhinji, gde se može koristiti na svim površinama ili jednostavno kao impresivan ukras.

Kako odabrati prirodni kamen za zidove?

Ideje za dekoraciju zidova od kamena mogu se koristiti u bilo kojoj vrsti enterijera, ali vrsta kamena koja se koristi mora biti pažljivo odabrana. Na primer, brušeni prirodni kamen malih dimenzije je pogodan za detalje i moderne enterijere, dok veliki kameni komadi raznih oblika lepo izgledaju u enterijerima u seoskom stilu i etno kompleksima. Poželjno je da dobro razmislite o finalnom izgledu koji ćete dobiti, ali ne samo to…

Dok neki biraju prirodni kamen samo na osnovu njegove boje, važno je da pri izboru uzmete u obzir sva svojstva kamena ali i površina na kojima želite da radite. Zbog toga je imperativ da pogledate veličinu, izgled, teksturu ali i namenu prostorije.

Takođe, bitno da se vodite time da je manje uvek više i da imate meru. Mediteranska kuhinja u kombinaciji kamena i drveta može biti pun pogodak. Kao i oblaganje ograda, staza i prilaza. Ako date sebi slobodne ruke i ukrasite sve zidove u od poda do plafona u dnevnoj ili spavaćoj sobi, možete dobiti potpuno neželjeni efekat. Umesto tople i domaćinske atmosfere, dobićete osećaj hladne i depresivne pećine.