Pripreme za krečenje – 5 koraka koji su neophodni

Pripreme za krečenje

Danima razgledate paletu boja i obilazite farbare u potrazi za najnovijim ton kartama i opremom za krečenje. Razmišljate o novim sloju farbe za svoj dnevni boravak ili smelo planirate renoviranje cele kuće?

Šta god da imate na umu, krečenje jeste izuzetno praktičan i jeftin način da se prostor učini svežim i skoro pa potpuno novim. Ali.. ono što je u mislima i teoriji lako, obično se u praksi pokaže kao jako teško. Krečenje nije samo valjak, kanta boje i volja. Kako bi vam pokazali koliko je to ipak komplikovan posao, odnosno posao za profesionalca, pojasnićemo vam u narednom tekstu samo deo celokupnog posla krečenja, osnosno pripreme za krečenje.

Šta je to priprema za krečenje?

Svako ko kaže da vašim zidovima nije potrebna ozbiljna priprema, očigledno se nikada nije ni bavio molerskim poslovima ili ga baš briga sa kakvim ćete rezultatima ostati nakon što napusti vaš dom.

  • Pomeranje nameštaja i zaštita

Pre nego što počnete sa krečenjem, morate nabaviti dovoljno zaštitnog materijala i pomeriti sav nameštaj, izbaciti ga ili i njega zaštititi. Savet je da ako nemate prostora za odlaganje nameštaja, koncentrišete sav postojeći u jednoj prostoriji na njenu sredinu. Zatim ga treba prekriti i omogućiti nesmetan prolazak ali i ventilaciju. Obavezno osigurajte da se prozori i vrata mogu otvoriti, što zbog boljeg sušenja, što zbog isparenja ukoliko radite sa bojama na bazi ulja.

Vodite računa o alatu, jer u pomeranju i slaganju nameštaja obično alat ostane zarobljen pa je to poseban stres kada shvatite da vam fali četka, valjak ili bilo šta drugo. Takođe, obratite pažnju da nije svaka traka predviđena za svaki tip materijala. Za nameštaj koji je od drveta, bajcovan ili lakiran, ne može se koristiti svaka traka. Na nekim trakama, lepak toliko dobro prijanja i toliko je jak, da možete nakon uklanjanja potpuno oštetiti nameštaj! Prilično loše je kada vam osim krečenja treba još i farbanje i reparacija nameštaja.

Šta je potrebno od materijala: zaštitne folije, trake za zaštitu lajsni, ivica, specijalne trake za zaštitu osetljivih materijala.

  • Osnovno čišćenje

Čak i najsavršeniji zid zahteva bar malo obrade, pa makar to bilo i čišćenje od paučine koja se valjkom razvlači poput lepljivog konca. Još jedan naizgled nebitan posao koji zahteva pažnju su lajsne i okviri. Iako ih možda nećete ni primetiti, na svim lajsnama, pogotovo onima na podu, prisutna je prašina, masnoća i prljavština. Ovo možete videti tek kada valjkom razmažete istu po zidu.

Za uklanjanje masnih fleka na zidu potreban je poseban preparat koji će je odstraniti a pri tom neće uticati na konzistenciju zida ili na to kako će nov sloj da prione ili se ponaša. Obični odmašćivači za domaćinstvo, mogu da uzrokuju kasnije odlepljivanje ili krunjenje farbe, pa vodite računa šta nanosite.

Potreban alat i materijal: krpe, mikrofiber krpe, usisivač, posebne četke za teško dostupna mesta, usisivač, merdevine, sredstva za čišćenje.

  • Popravka oštećenja i krpljenje

Ukoliko su zidovima u prostoriji potrebne veće pripreme za krečenje, a u većini slučajeva jesu, potreban im je profesionalni tretman.

Rupe, rupice, ogrebotine, udarci, malo flomastera ili masnoća koja je prsnula i još milion opcija koje su uzroci bilo kakvog oštećenja, moraju biti sanirani. Sva udubljenja moraju biti popunjena ali na način da se ne krune niti da se primećuje razlika između krpljenog dela i ostatka zida. U većini slučajeva ovo zahteva da se i deo zdravog zida dodatno obije, zatim pregletuje ili popuni gipsom i prešmirgla. Takođe imajte u vidu da je za veća oštećenja potrebna i mrežica, kako bi se osiguralo da se taj deo kasnije ne sruši kada malo jače zalupite vrata.

Osim prašine koja će vam definitivno biti problem, potrebno je pre toga napraviti glet masu dobre konzistencije i pravilno je naneti. Takođe, izbor šmirgle je izuzetno važan. Različite površine zahtevaju različitu granulaciju šmirgl papira, kako bi rezultat bili glatki i perfektni zidovi. Profesionalni majstori tačno znaju koja je idealna za koju površinu, koliko treba obrusiti zid i kojom jačinom. Uz to, većina majstora ovaj posao obavlja mašinski, što ujedno rešava i problem sa sitnom i finom prašinom koja se javlja kao posledica šmirglanja zida.

Potreban materijal i alat: glet masa, gips, gletarica, mrežica, šmirgl papir odgovarajuće granulacije, usisivač za finu prašinu ili građevinski.

  • Podloga kao priprema za krečenje

Nakon odmašćivanja, čišćenja, brušenja ili uklanjanja stare boje, površinama će možda biti potreban dodatan sloj premaza, odnosno podloge ili prajmera, kako bi se nova boja dobro i zalepila. Da li je podloga neophodna zavisi od mnogo faktora a majstor će vam tačno i reći odgovor na to pitanje nakon što i vidi stanje zidova. Kada je podloga neophodna: novi zidovi, problematična mesta poput velikih fleka od duvanskog dima, prethodna oštećenja, prelazak i promena boje iz tamne u svetlu i obrnuto.

Potreban alat i materijal: odgovarajući tip podloge izabran na osnovu stanja vaših zidova, valjci i četke različitih dimenzija.

  • Ah ta buđ…

Krečenje preko buđi ili njeno maskiranje i prikrivanje je apsolutno nedopustivo. Ne koristite ništa što ste negde čuli da je uspešno otklanja ili sprečava njeno vraćanje. Tretiranje buđi je složen proces koji se mora uraditi detaljno i po tačnoj proceduri. Najpre je potrebno otkriti uzrok vlage i rešavati taj problem prvenstveno. Ako je u pitanju buđ koja je nastala kao posledica kondenzacije, za to se koriste posebni preparati o kojima smo već pisali a čija primena nikako nije za amatera.

Potreban materijal i alat: sredstvo za uklanjanje buđi, sredstvo protiv kondenzacije, posebna četka i valjak za nanošenje, krpe.

Pripreme za krečenje su gotove?

Da li su ovim pripreme za krečenje i gotove? Ne baš.. u tekstu je opisan samo deo pripremnih radova koje prethode krečenju a koji najviše problema prave onima koji se u ovaj posao upuste po sistemu „sam svoj majstor“. Obično se nakon svih ovih neuspešnih radova, bačenog materijala, utrošenog vremena i novca, korisnici jave tražeći pravog majstora. Ne dozvolite sebi duple ili troduple poslove i troškove i ne razmišljate možete li to sami. Odgovor je da ne morate sami. AG adaptacija obavlja i sve pripremne radove podjedanko ažurno i obazrivo kao i sam proces krečenja. Pozovite nas odmah!