Pluta kao izolacioni i dekorativni materijal

Iako je prva asocijacija ljudi na spomen plute, čep za vino, danas nećemo pričati o tome nego o pluti kao materijalu koji se koristi za zvučnu i termoizolaicju, ali i kao materijal koji može biti dekorativan za zidove i podove doma ili nekog drugog objekta.

Pluta za izolaciju

Pluta kao materijal

Pluta predstavlja prirodan i ekološki materijal koji je potpuno obnovljiv. Najbolji je zvučni i toplotni izolator koji se može koristiti i kao dekorativni materijal za oblaganje zidova i podova. Pluta je antibakterijski materijal, a kao termoizolator joj nije potrebno podno grejanje.

Šta je pluta za izolaciju?

Pluta za izolaciju se koristi za unutrašnju i spoljašnju izolaciju zidova, tavana, podova, a ponekad i krova. Najčešće se primenjuje kao dekorativni element koji ima izolacione karakteristike. U obliku polukrute ploče raznih debljina se koristi pluta za spoljašnju izolaciju.

Kako se dobija pluta?

Pluta se dobija od kore plutnog hrasta, koji raste na mediteranskom podneblju. Kora se sa stabla skida tučno kako se ne bi oštetili vitalni slojevi stabla. Pri skidanju plute, uklanja se 50% kore kako drvo ne bi ostalo bez zaštitnog sloja. Pluta se dakle dobija iz prirodnih resursa, bez uticaja na životnu okolinu.

Pluta za izolaciju

Proizvodnja plute

Da bi se napravile plutne ploče za izolaciju korise se nusproizvodi granula plute u industriji čepova. Pomoću pare se granule zagrevaju, presuju u daske i ploče i na taj način se pluta širi. U sastavu plute se nalazi suberin koji se aktivira i spaja granule. Na ovaj način se za vezivo ne koriste druga sredstva i hemikalije.

Karakteristike plute

Kao što smo već rekli, pluta je prirodan materijal sa odličnim zvučnim i toplotnim izolacionim karakteristikama. Estetski se uklapau razne ambijente i prostore. Dobro apsorbuje udarce i upija zvukove, pa se najčešće primenjuje kao zvučni izolator. Pored ovih karakteristika koje su glavne, plutu krase i sledeće karakteristike:

  1. Odličan termoizolator
  2. Ima antialergijska, antimikotična i antistatička svojstva.
  3. Ne trune i ne napadaju je insekti
  4. Paropropusan je materijal
  5. Lako se seče i ugrađuje
  6. Pluta je otporna na vodu
  7. Sporo se ugljeniše

Boja i struktura plute

Ono što daje toplinu enterijeru je prirodna nijansa svetlo braon boje koju pluta ima. Podovi od plute mogu biti raznih dezena i boja. Za oblaganje podova se koriste plutane daske, crep, pločice ili listovi raznih boja. Na taj način pod može imati šare koje imitiraju teksturu mermera, granita ili drveta. Pločice i daske od plute mogu biti izrađene od različitih tekstura i oblika. 

Kada je reč o teksturi, pluta može imati različitu teksturu. Može biti u vidu malih granula, granula srednje veličine ili talasaste teksture. Manje granule daju tradicionalan izgled, a kod granula srednje veličine se samlevena pluta meša sa nemlevenom plutom. Talasasta tekstura plute je nastala mešanjem plutanih komada koji su različitih veličina.

Pluta za izolaciju zida

Pluta se najčešće koristi za zvučnu izolaciju zidova. Vremenom, kako je tehnologija napredovala, pluta je počela da se koristi i kao dekorativna obloga, zvučni i termo izolator. Obloge od plute koje se koriste za zid moraju da se lepe na podlogu koja je prethodno pravilno pripremljena. Odnosno podloga mora biti suva, čista, ravna i kompaktna. 

Ploče od plute se lepe na zid tako što montiranje počinje na sredini zida. Lepak se nanosi na podlogu ravnomerno, ali i na poleđinu plute. Kada se malo prosuši na obe površine lepi se na zid.

Pluta za izolaciju podova

Pluta za izolaciju podova dolazi u obliku rolni koje se lepe na celu površinu podloge. Takođe može biti i u obliku višeslojne obrađene podloge. Na pod se pluta postavlja suvomontažno ili plivajući. Lepljenje se izbegava, zbog hemikalija koje sadrži lepak a koje su štetne. Podloga na koju se postavlja pluta mora biti dobro iznivelisana i ravna. 

Moguće je postaviti je na bilo koju podlogu koja je čvrsta poput pločica, prodskoh poda, parketa, laminata, cementnog estriha. Plutu je moguće postaviti i preko podnog grejanja. Pre nego što se pluta postavi, najbolje bi bilo da odstoji u prostoru 24 do 72 sata.

Pluta za kupatilo je odličan izbor

Pluta kao obloga u kupatilu je odličan izbor jer je po prirodi mekan i vazdušast element. Otporna je na vlagu, bakterije i plesan i spada u tople podove koji su idealni za one koji vole da hodaju bosi. Iako je otporna na vlagu, podovi izrađeni od plute ne podnose vodu. 

Ploče od plute se postavljaju lepljenjem ili klik-klak sistemom, pa samim tim može doći do pucanje i krivljenja ukoliko se previše vode zadrži unutar obloge. Zbog toga je važno da se nakon ugradnje poda od plute, za završnu obradu koristi vodootporni lak kako voda ne bi mogla da prodre kroz spojeve.