Moderne pločice za kupatilo i trikovi da ono izgleda veće

Keramičke pločice su najtraženiji i najpopularniji materijal kada je reč o oblogama za kupatilo. Podsetićemo se šta su to keramičke pločice, a zatim pogledajte neke od ideja kako bi Vaše kupatilo bilo moderno. Ne zaboravite da pročitate članak do kraja, jer Vas na samom kraju čekaju trikovi koje možete da iskoristite i učinite Vaše kupatilo vizuelno većim.

Moderne pločice za kupatilo i trikovi da ono izgleda veće

Keramičke pločice

Pločice se najčešće koriste za oblaganje podova i zidova u kuhinji i kupatilu Pored kupatila i kuhinje, pločice se mogu koristiti i za oblaganje dvorišta i terase. Način na koji se prave keramičke pločice je pečenjem gline sa dodatkom drugih supstanci. Mogu biti u raznim bojama, glazirane ili neglazirane, sjajne, mat. Keramičke pločice koje su sa providnom glazurom su čvršće, otpornije i lako se održavaju.

Bele pločice su dosadne?

Iako deluje da su bele pločice dosadne i obične, to je daleko od istine. Moderne pločice u beloj boji danas postoje u raznim vrstama, oblicima kao i sa različitim završnim obradama. Možemo primetiti da se bele pločice ponovo vraćaju u modu. Zašto je to tako? Sa belom bojom se mogu kombinovati razne boje i materijali. Bela boja se slaže sa kamenom, metalom, drvetom, raznim nijansama boja. Ukoliko želite savremen izgled uz bele pločice, izaberite vitke i pravougaone pločice. Bele pločice ipak ne deluju tako dosadno, zar ne?

Untitled design 2022 11 02T162324.584

Pločice u boji

Kupatilo je prostorija u kojoj se ne provodi mnogo vremena, kao što je to slučaj sa dnevnim boravkom, kuhinjom ili spavaćom sobom. Samim tim možete učiniti Vaše kupatilo smelijim. Retro kupatilo možda i nije Vaš stil, ali će učiniti kupatilo modernim. Monohromatske keramičke pločice krase ovaj stil, a možete birati razne oblike i veličine pločica. Iskombinujte dve boje, jedna boja za podne pločice, a druga za zidne pločice. Pored kombinacije boja, možete izabrati i različite materijale kako bi ste upotpunili retro stil.

Pločice za kupatilo ili papir?

Prva pomisao Vam je verovatno ta da papir upija vodu i da će se raspasti. Razumljivo, svako je to pomislio, ali su braća Bouroullec došli na ideju da keramičke pločice ukrase imitacijom papira. Odnosno, sama površina pločice izgleda kao papir koji je presavijen i podseća na origami.

3D pločice

Ukoliko volite igru senki i svetlosti, onda su 3D pločice pravi izbor za Vas. Površina reljefne ili 3D pločice odstupa od ravni zida što daje utisak dramatičnog prostora.

Pločice sa dezenom

Pločice koje imaju dezen na sebi mogu delovati haotično u malom kupatilu. Ovaj tip pločica ljudi ili vole ili ne podnose. Ima ih u raznim vrstama, bojama, varijantama i oblicima. Pločice sa dezenom daju moderan izgled kupatilu, ali se ono vizuelno smanjuje. Da Vam kupatilo ne izgleda kao da je konstantno u haosu, izaberite jedan deo zida na koji ćete staviti pločice sa dezenom. Na taj minimalan način ćete doprineti modernom dizajnu, a kupatilo neće biti prezasićeno bojama i šarama, kao ni raznim oblicima pločica.

pločice sa dezenom

Kamene

Kamen je oduvek bio skup, ali je danas moguće kupiti i pločice koje imitiraju kamen. To su zapravo pločice sa štampanom folijom, koje vizuelno izgledaju identično kao kamen. Ovakve pločice imaju manju poroznost u odnosu na pravi kamen i otpornije su na vodu. Dakle, pored modernog kupatila koje krasi kamen po Vašoj želji, imate i pločice sa odličnim karakteristikama u odnosu na pravi kamen.

Mozaik u kupatilu

Mozaik je poznat još od Rima, gde su razne fontane i kuće bile obložene mozaikom. Mozaik u kupatilo donosi osveženje, a istovremeno kupatilo deluje elegantno. Mozaičke pločice mogu biti u jarkim ili blagim bojama, ali i ako izaberete jarke one neće delovati haotično i preterano. To je zato šro su malih dimenzija.

Saveti da Vaše kupatilo izgleda veće

Enterijer kupatila, još ako je ono malo, je vrlo teško urediti iako to deluje jednostavno. Postoji nekoliko trikova da učinite Vaše kupatilo vizuelno većim.

  • Koristite pločice koje su manjih dimenzija i svetlijih boja – Koristite što jednostavnije pločice bez sitnih šara, koje su svetle boje kako bi Vaše kupatilo delovalo veće. Za malo kupatilo je najbolje birati pločice koje su maksimalne veličine 25x25cm. U jednom delu zida možete staviti i mozaik pločice, ali i one moraju biti svetle boje i bez kontrastnih šara.

  • Koristite velika ogledala – Kada su u pitanju mala kupatila, velika ogledala imaju ulogu da ga učine većim. Ogledalo treba biti veliko i bez tamnog rama.

 

  • Pažljivo birajte rasvetu – U malim kupatilima rasvetu treba postaviti na više mesta. Odnosno osim rasvete na plafonu, potrebno je staviti svetlo i iznad lavaboa, kao i skrivena svetla iza ogledala ili polica.

  • Sanitarije – Sanitarije u kupatilu trebaju biti bele boje i manjih dimenzija. Najbolja opcija bi bila da su ugrađene u funkcionalan nameštaj. Tuš kabina sa providnim staklom, bez pregrada, daje utisak većeg kupatila.
  • Nameštaj u kupatilu – Ukoliko možete izaberite kupatilski nameštaj koji je izrađen po meri i svetlih boja. Ovo je skuplja varijanta uređenja kupatila, ali pored funkcionalnosti koje će Vam pružiti imaćete i vizuelno veće kupatilo.
Untitled design 2022 11 02T162348.624

Zaključak:

Izbor pločica za kupatilo nekad može biti veliki izazov, pogotovo danas kada imamo veliki izbor boja, šara, dezena i oblika. Prilikom kupovine keramičkih pločica obratite pažnju da ne preterate sa nagomilavanjem previše boja ili šara, kako bi ono izgledalo uredno i pristojno, ali i moderno. Ovaj članak Vam može poslužiti kao smernica za kupovinu i uređenje kupatila. Ne zaboravite na male trikove koji će vizuelno povećati kupatilo!