Kako izabrati ulazna i balkonska vrata za dom?

Kada uređujete Vaš dom, pored estetike važno je voditi računa i o sigurnosti doma. Ulazna vrata igraju veliku ulogu kada je reč o zaštiti, ali je poželjno da i estetski budu lepa i da se uklapaju u sam ambijent doma. Kako ulazna vrata imaju zaštitnu ulogu, takođe je imaju i balkonska vrata. Kome je još potrebna kiša ili sneg u domu? Ukoliko imate dilemu koja ulazna ili balkonska vrata da izaberete, nastavite sa čitanjem i saznajte kako da izaberete ulazna, a kako balkonska vrata za Vaš stan ili kuću.

Kako izabrati ulazna i balkonska vrata za dom?

Ulazna vrata

Bez obzira da li živite u stanu ili u kući, neophodna su Vam ulazna vrata. Ulazna vrata su zaštita od kiše, vetra i promaje, ali i sigurnost za Vaš dom. Pored zaštite i sigurnosti, prilikom izbora ulaznih vrata potrebno je obratiti pažnju i na izgled istih, kako bi dom u potpunosti bio lep i udoban. Ulazna vrata se prave od metala, stakla, punog drveta, aluminijuma i PVC-a. Takođe, možete pronaći i kombinaciju ovih materijala.

Vrste ulaznih vrata

Ulazna vrata se biraju tako da dugo traju i da ih nije potrebno menjati često. Pored vrste materijala od kog se vrata izrađuju, treba obratiti pažnju i na to da imaju što viši i masivniji prag. Postoji razlika između ulaznih vrata za stan ili kuću, u odnosu na one koje se koriste za lokale i druge javne objekte. Ulazna vrata za stan su zaštićena od spoljašnjih uticaja, pa tako ona koja se koriste za kuću ili lokal moraju biti izdržljiva i otporna na vlagu, vetar, mraz i kišu. Kao što smo već naveli, ulazna vrata se prave od raznih materijala, a evo i koja sve postoje i koje su karakteristike istih:

 • Drvena vrata – Drvena vrata su najčešći izbor za ulazna vrata doma, deluju prijatno i toplo, ali zahtevaju održavanje, naročito ukoliko imaju dodir sa spoljašnjim vremenskim uticajima. Kako bi drvena vrata bila sigurna i kvalitetna, drvo se seče, lamelira, termički obrađuje i impregnira. Drvena ulazna vrata pružaju zvučnu i toplotnu ozolaciju i daju prirodan izgled. Za izradu drvenih vrata se koristi čamovina, bukva, hrast i jasen.

 • Aluminijumska vrata – Veoma otporna, a lagana vrata se izrađuju od aluminijuma. Materijal koji ne rđa i može da se reciklira. Aluminijumska vrata su odličan izolator buke, ali kada je reč o toplotnoj izolaciji potrebno je voditi računa pri samom izboru. Aluminijum provodi toplotu, samim tim treba birati aluminijumska vrata koja imaju unutrašnju komoru i toplotnu barijeru. Ova vrata se estetski lepo uklapaju uz svaki ambijent, jer se mogu pronaći u raznim bojama.  Aluminijumska vrata mogu da se kombinuju i sa drugim materijalima kao što su drvo, staklo ili ukrasni paneli.

 • PVC vrata – Pored drvenih, PVC ulazna vrata su najpopularnija. PVC vrata pružaju zvučnu i toplotnu izolaciju i veoma su izdržljiva. PVC je materijal koji je veoma otporan na vremenske uslove, pa se može koristiti kako za ulazna vrata stana, tako i za kuću ili lokal. Ulazna vrata od PVC materijala se prave od 5 ili 6 komornih profila. Debljina krila je oko 7 cm. Proizvode se u beloj i braon boji. PVC vrata se najčešće kombinuju sa staklom.

Sigurnosna vrata

Sigurnosna vrata

Verovatno prvo na šta pomislite, kada je reč o sigurnosim vratima, je da ona moraju biti velika i teška. Sigurnosna vrata koja se danas koriste imaju i sigurnosna stakla, koja se teško obijaju. Kako bi vrata bila sigurnosna, posmatra se konstrukcija vrata, odnosno krilo, šarke, brave, debljina čelika.  Čelik mora biti najmanje 2 do 3 mm, kako bi vrata bila jaka. Debljina krila vrata treba biti minimum 60 mm, a debljina lima od 0,8 mm do 1,8 mm. 

Na povećanje otpornosti vrata utiče i izolacioni materijal koji se nalazi u krilu vrata, tačnije mineralna vuna, poliuretanska pena i penasti beton. Pored krila vrata i izolacionog materijala, protivprovalni klinovi i brave igraju veliku ulogu u samoj sigurnosti koju vrata pružaju. Brave se razlikuju po konstrukciji i klasi, a ima 4 klase.

Balkonska vrata

Iako možda deluje da su balkonska vrata nebitna u odnosu na ulazna, to nije tačno. Balkonska vrata razdvajaju i povezuju spoljašnji i unutrašnji prostor. Takođe imaju ulogu zaštite od spoljašnjih uticaja, ali i pružaju komfornost doma. Verovatno se pitate isto kao i za ulazna vrata, koja izabrati i na osnovu čega? Da li izabrati jednokrilna, dvokrila, drvena, aluminijumska ili ona koja su izrađena od PVC materijala? Nastavite da čitate i saznajte koja sve balkonska vrata postoje.

Balkonska vrata

Vrste balkonskih vrata

U odnosu na materijal koji se koristi za izradu balkonskih vrata, razlikujemo:

 1. PVC balkonska vrata – laka su za održavanje i otporna su na spoljašnje uticaje
 2. Drvena balkonska vrata – nisu otporna poput PVC vrata i zahtevaju dodatno održavanje
 3. Aluminijumska balkonska vrata – modernog dizajna i pružaju dobru toplotnu izolaciju

Pored podele balkonskih vrata u odnosu na materijal koji se koristi, možemo ih podeliti i na:

 1. Fiksna balkonska vrata – Postavljaju se na mesta gde nije potrebno provetravanje, ali je potrebna svetlost, jer nemaju krilo koje se otvara.
 2. Jednokrilna balkonska vrata – Ova vrata se najčešće biraju jer imaju najmanji broj tačaka koje propuštaju vazduh. Krilo vrata se može otvarati na kip ili bočno u punoj širini. Dimenzija ovih vrata je najčešće 100×210 cm.
 3. Dvokrilna balkonska vrata – Ukoliko imate veliki prostor, dvokrilna balkonska vrata su idealno rešenje, kako bi ste mogli da otvorite oba krila vrata. Nisu sasvim nepropusna kao jednokrila. Dimenzija vrata je 200×210 cm.
 4. Pokretno – klizni panoramski zid – ovaj sistem se upotrebljava u prostorijama gde su potrebni veći rasponi. Dimenzije ne treba da prelaze 400×240 cm. Pokretno-klizni sistem ima odličnu izolaciju, samim tim pruža prijatnu klimu.
 5. Nagibno – klizni panoramski zid – karakteristika je da se panoramski zid otvara pomeranjem, odnosno krilo se otvara samo kao za ventilaciju, a potom se povuče ispod. Dimenzije ne treba da prelaze 320×220 cm.

Složiva klizna vrata – ova vrata su sastavljena od više panela, koji se pri samom otvaranju slažu kao harmonika. Dimenzija ovih vrata treba da bude do 480×220 cm.

Za zastakljivanje balkonskih vrata se koristi dvostruko ili trostruko staklo, a okviri mogu biti raznih boja i dekorativnih elemenata. Pročitajte više o Izolaciji balkona.

Ulazna vrata

Zaključak:

Možemo zaključiti da su PVC vrata najčešći izbor kako za ulazna, tako i za balkonska vrata. Pružaju odličnu izolaciju i zaštitu i ne zahtevaju posebno održavanje. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vam je potreban profesionalni molerski tim pozovite nas: 060 449 2300