Idealan izbor boja za svaku prostoriju

Izbor boja za prostorije u domu je veoma bitan, jer u njima provodite najviše vremena, a pored estetskog izgleda koji daju prostorijama, one i psihološki utiču na ljude. Koje su boje idealne za svaku prostoriju, ali i na koji način iskoristiti crvenu boju za one koji vole da eksperimentišu, pročitajte u nastavku.

Idealan izbor boja za svaku prostoriju

Kuhinja

Kuhinja je prostorija u domu koja treba da ima osećaj čistoće, pa samim tim je potrebno da dominira bela boja. Bela boja je jednostavna i čista, što doprinosti osećaju smirenosti, a i smanjenom prejedanju. Kako bi se oživela ova jednostavna boja, mogu joj se dodati tonovi prirodnih boja ili žute i ljubičaste.

Trpezarija

Trpezarija je idealna za pravljenje kontrasta. Zidovi prljavo bele boje sa tamnom bojom trpezarijskog nameštaja ili obratno će doneti ugodan osećaj, a kontrast će biti vidljiv. Takođe, stolovi i stolice mogu biti bele boje dok zid može biti okrečen u bordno ili svetlo braon boju.

Spavaća soba

Spavaća soba je vaš kutak i zato nije potrebno voditi preterano računa o bojama ili pravilima koji nalažu koji spoj boja je dobar. Najbolje je izabrati ono što Vama najviše odgovara, od crvene, boje lavande, plave ili zelene boje. Spavaća soba može biti i jednostavno okrečena poput kuhinje, a dekoracijom zida ili posteljinom se može napraviti blagi kontrast. Ipak, možda jedno pravilo koje treba slediti, kako bi san bio miran i lep, je izabrati neku umirujuću boju.

Boje za sve prostorije u domu

Dnevni boravak

Dnevni boravak je možda i jedna od najomiljenijih prostorija u kući, kako se u njemu provodi mnogo vremena. To je prostorija u kojoj se porodica i prijatelji okupljaju i druže, ili jednostavno uživaju u svojoj omiljenoj seriji i filmu. Najbolje je da u dnevnom boravku dominiraju neutralne boje koje će pružiti miran ugođaj za sve u koji u njemu borave. 

Neutralna boja može biti od nežno sive do tamnije nijanse sive boje. Sa druge strane, zelena i tamno plava mogu biti takođe idealan izbor za dnevni boravak. Detalji u raznim bojama kao što su žuta, crvena i ružičasta će napraviti kontrast, ali neće odavati utisak haosa i nereda.

Kupatilo

Kupatilo u stanu koji je i zgradi nema toliko prozora i prirodne svetlosti, kao ono koje je u kući. Samim tim je veoma važno izabrati pravu boju kako bi se postigao utisak prirodne svetlosti i opuštenosti. Zemljani nežni tonovi otvaraju prostor, zajedno sa sjajnim pločicama. Ukoliko su pločice mat one će zatvoriti prostor i kupatilo će delovati mnogo manje.

Kako primeniti crvenu boju u Vašem domu?  

Svaka boja deluje na svoj način, odnosno aktivno, pasivno i neutralno. Svetle boje su prozračne i prostrane i time prostorije deluju veće i svetlije. Sa druge strane, tamne boje su tople i odaju sofisticiran izgled. Na koji način crvena boja utiče na izgled prostorije? Pročitajte u nastavku.

Crvena boja u domu

Crvena boja za zidove

Crvena boja je idealna onda kada želite da prostorija deluje uzbudljivo. Kada je u trpezariji ili dnevnom boravku, crvena boja privlači ljude. Na ulazu u kuću stvara jak i snažan prvi utisak. Smatra se da je crvena boja previše stimulativna kada je u spavaćoj sobi. 

Kada je u sobi ugašeno svetlo, odnosno upaljena samo lampa, crvena boja izgleda elegantno i luksuzno. Crvena boja je boja strasti, ali sa njom treba biti pažljiv kako se ne bi preteralo. Ukoliko se umereno koristi u domu, može biti vesela boja, ali ako se sa njom pretera deluje agresivno i besno.

Kako se koristi crvena boja u domu?

Crvenu boju je najbolje koristiti na zidovima u sobi kako bi se osećali prisnije, ili samo na jednom zidu. Kada je na jednom zidu, crvena boja vizuelno pretvara sobu u usku u odnosu na dugačku sobu. Crvena boja u kuhinji može biti pravi izbor kako bi se postigla toplina i udobnost. Crveni radni deo daje toplinu kuhinji, a lepo se slaže sa toplim tonovima drveta. 

Za kuhinju se može koristiti kao boja za zid ili radni deo. U kombinaciji sa toplim drvenim tonovima ili belom bojom će pružiti toplinu. Najčešće se crvena boja koristi za akcentovanje na zidovima. Čiste linije ili jarko bele boje, daće moderan ali i topao izgled prostoriji. Crvena boja je idealna za one koji vole da eksperimentišu i da budu unikatni.

Dekoracija crvenom bojom

Za one koji nisu ljubitelji previše crvene boje ili jednostavno ne žele da eksperimentišu sa zidovima okrečenim u crvenu boju, ona se može koristiti i za detalje u domu koji će se savršeno uklopiti u ostatak prostora. Može se koristiti crveni kauč, tepih ili lampa. Ili ipak neki sitan detalj u crvenoj boji koji će krasiti prirodne i tople nijanse zidova.

Koje vi boje birate i da li je došlo vreme za profesionalne molerske radove i krečenje stana?