Farbanje pločica - Transformišite svoj dom bez velikih troškova

Preplavljeni smo snimcima i slikama sa interneta koji pokazuju izuzetne transformacije starog u novo, a jedna od takvih tehnika je svakako farbanje pločica. Iako renoviranje, dogradnja ili prenamena prostora zahtevaju vreme, novac ali i dosta rada, postoji i mnogo tehnika i trikova uz pomoć kojih se nešto ne tako estetski lepo ili istrošeno, pretvara u sjajno i kao tek urađeno.

Kada su pločice u pitanju, malo šta je efektno kao njihovo lupanje i lepljenje drugih. Zamena pločica je obično prljav, dugotrajan i prilično komplikovan poduhvat koji zahteva planiranje i strpljenje. A ako tom radu dodamo i neophodnu zamenu cevi, sanitarija i svega ostalog, onda se on pretvori u ozbiljnu investiciju.

Kada su pravilno ofarbane pločice zaista mogu da izgledaju impresivno. Najbolji deo je to što će se vaše zastarele i ružne pločice potpuno transformisati za jedan dan, u odnosu na najmanje nedelju dana, gde neizbežno morate potpuno da uništite celo kupatilo.

Farbanje pločica

Može li to jednostavnije? Ili... može li da se prefarba?

U poslednje vreme se odjednom i odnekud ponovo pojavilo i postalo trend – farbanje pločica. Jeftina, pristupačna i naizgled laka alternativa za nov izgled kupatila, kuhinje, poda, hodnika ili bilo koje prostorije obložene pločicama.

Međutim, pre nego što krenete u ovaj poduhvat ili samo još razmišljate o njemu, pitaćete se mnoštvo stvari. Da li njihovo farbanje zaista funkcioniše i koliko dugo traju obojene pločice. Da li će se vremenom ljuštiti i skidati i mogu li se uopšte farbati? Koje  boje izabrati i gde naći majstora koji će ovaj posao i obaviti?

U nastavku članka pokušaćemo da što detaljnije prožemo kroz ceo proces farbanja pločica i odgovorimo na većinu pitanja koja vas mogu mučiti.

Zašto farbanje pločica možda nije dobra ideja ?

Ono što treba da znate i što od vas ne treba da se krije je činjenica da farbanje pločica nije trajno rešenje. Farbanje će definitivno osvežiti prostor koji će izgledati lepše i za neko vreme, pločicama će biti produžen životni vek. Ono što je neminovno je da će boja na kraju popustiti, popucati ili oljuštiti se. Ovo se posebno odnosi na prostorije koje se frekventno koriste, više su izložene hemikalijama, ribanju i gaženju.

Takođe jedna stvar koja će biti malo drugačija je gubljenje fugna a što je možda jedna od najlepših stvari u vezi sa keramikom. Fugna zaista naglašava izgled i stvara mozaičan i simetričan izgled. Kada prefarbate pločice, tog efekta više neće biti.

Zašto farbati pločice i zašto je farbanje pločica ipak dobra ideja?

Zamena keramičkih ili porcelanskih pločica dodaje vrednost domu i totalno novi izgled. Ali problem može biti osim komplikovanosti posla i to što je keramika skupa. Uz keramiku dolazi i lepak i fug masa, materijali koje obično zanemarimo računajući samo cenu pločica. Dešava se u situaciji kada zidovi nisu ravni da se pristupa mazanju debljeg sloja lepka, što opet uvećava troškove.

Možda novac nije problem, možda nećete gledati koliko šta košta, a da li ćete biti zadovoljni rezultatima rada? Mnogi samoprozvani majstori, dodaju spisku svojih veština i keramičarske poslove, iako je to posao isključivo za profesionalca. Onda se dobija loš kvalitet, odlepljivanje, neuklapanje…. dodajte na sve to i rušenje, obijanje pločica (obično hiltijem), uz mnogo šuta, prašine i prljavštine i pitanja gde to sve odložiti.

Kada sve to uzmete u obzir, logično je da se farbanje pločica toliko odmaćilo i postalo vrlo popularno. Farbanje pločica je brža, jeftinija i znatno čistija alternativa njihovoj potpunoj zameni. Iako obojena pločica nikada neće trajati kao nova, to je projekat koji može produžiti njen život pločice i vratiti je u skoro novi izgled.

Kako odabrati pravu boju za farbanje pločica

Kad biramo premaze za krečenje ili fasadu, obično nema mnogo dileme, biramo skuplje i kvalitetnije boje. Iz iskustva majstora on će tačno znati se koja je najbolja za koju vrstu zida i površine. Ono što ovaj put treba uzeti u obzir je da farbanje pločica nije isto što i farbanje zidova.

Koliko traje boja na pločicama?

Većina proizvođača boje na pakovanju označava garantni rok koji u slučaju farbanja pločica može biti i do 8 godina. Da li će i koliko trajati, to zavisi od mnogo drugih faktora ali i samog farbanja i ko ga i kako obavlja.

Boje za farbanje pločica

Farbanje pločica u kupatilu i kuhinji i izbor boje

Pločice su najbolji materijal za upotrebu u kupatilu i kuhinji jer njena svojstva omogućavaju super vodootpornu barijeru i lake su za dezinfekciju i održavanje čistoće. Međutim, farbanje pločica je pristupačnija opcija i može dobro da funkcioniše u određenim delovima kupatila ali samo i isključivo ako se koristi ispravna vrsta boje.

Nije svaka vrsta boje pogodna za pločice. Boje na bazi vode se raspadaju, a obična zidna boja se neće zalepiti za površinu. Postoje posebne i namenske boje, koje su dobra opcija jer njihove karakteristike obuhvataju otpornost na abraziju, rastvor za čišćenje, vodu ili buđ.

Obično se koriste specijalne i emajl boje, kao i boja na bazi silikona. Dostupne su i specifične vodootporne boje za pločice koje su napravljene da izdrže visoke temperature i vlagu u kuhinjama i kupatilima.

Farbanje pločica po sistemu „uradi sam“

Možete li sami ofarbati pločice? Naravno da možete. Pitanje je samo hoćete li umeti, na šta će one na kraju ličiti i ko će ispravljati taj rad i za koje pare. Već smo više puta pomenuli da ni krečenje ni farbanje nije samo držanje četke. Isti slučaj je i sa farbanjem pločica.

Farbanje pločica zahteva pripremne radove, uključujući i biranje prave boje, materijala, prajmera ili podloge, četke, valjaka.. Sva prljavština, prašina, masnoća, mrlje od buđi ili oštećenja mogu sprečiti da boja pravilno prijanja, zato se preliminarni radovi moraju shvatiti ozbiljno.

Zaključak

Neizbežna je životna činjenica da ćemo svi u nekoj fazi iskusiti pakao renoviranja i lupanja pločica. Bez obzira da li ste nasledili zastarelo kupatilo ili ga sami doterali do ivice, postoji rešenje da mu vratimo koju godinu unazad  a to je farbanje.

Ako ovaj posao želite odraditi u svom domu, onda morate naći kvalifikovanog radnika koji će stati iza svog posla. Farbanje pločica je ozbiljan proces koji čini ovaj posao najboljim za nekoga ko ima višegodišnju stručnost iza sebe. Ovo znači da će majstor osigurati sve da boja traje što duže i da što bolje izgleda.