Farba za drvo – stari nameštaj kao nov

Da li ste negde videli kako se stari drveni nameštaj, regali i komode pretvaraju u poptpuno nove i šik komade uz malo veštine i upotrebu farbe za drvo. Sigurno jeste i bili ste oduševljeni. Drvo je skoro večit materijal, za razliku od danas izrađenih primeraka nameštaja, koji se uglavnom prave od krte iverice ili medijapana.

Farbanje drveta je brz i ekonomičan način da se udahne novi život u već neizgledni nameštaj ili stolariju. Ako posedujete neki izuzetan primerak kojeg je nagrizao zub vremena ili je samo estestki istrošen, možda je vreme da krenete da razgledate dobre i kvalitetne farbe za drvo.

Farba za drvo

Izbor prave farbe za drvo i koje sve farbe za drvo postoje

Postoje više vrsta farbi za drvo, ali ćemo se ovaj put koncentrisati na samo dve, one na bazi vode i na bazi ulja.

Boje na bazi vode sadrže pigment i vezivo sa vodom kao rastvaračem. Pošto ne koriste ulja ili jake hemikalije, ove vrste boja imaju izuzetno niske nivoe isparljivih organskih jedinjenja, što ih čini idealnim za unutrašnje farbanje drveta.

Ove boje se još nazivaju i ekološkim, jer su manje štetne za životnu sredinu i zdravlje ljudi od tradicionalnih boja na bazi ulja. Sve ove karakteristike spadaju u njene prednosti, kao i činjenica da se brzo suši ali i da se četke i valjci lako čiste posle njene upotrebe.

Koji su nedostaci farbe za drvo na bati vode: može biti sklona pucanju, niži nivo sjaja i manje efektna nijansa boje od uljane.

Farbe za drvo na bazi ulja su definitivno jedna od najpopularnijih vrsta boja. Izdržljive su i lake za nanošenje, a pružaju lep i dugotrajan finiš. To su najbolje boje za upotrebu na spoljašnjim površinama kao što su stolarija, vanjski podovi i drvene obloge, ili ako želite završnu obradu visokog sjaja.

Nedostaci uljanih farbi su sporo sušenje i visok nivo isparenja.

Koja farba za drvo je bolja?

Sve u svemu, i farbe na bazi vode i ulja imaju svoje prednosti i nedostatke. Međutim, tehnologija u njihovoj proizvodnji se dosta promenila tokom poslednjih nekoliko godina pa se tako i njihovi nedostaci znatno manje ističu sada nego nekada. Uljane boje sve su manje sastavljene od materija koje isparavaju i nisu bezazlene a vodenim se dodavalo više supstanci koje su joj nadoknadile sjaj ili dugotrajnost.

U svakom slučaju, najbolje je posavetovati se sa nekim ko ima iskustva u farbarskim poslovima, kako bi vam na osnovu konkretnog predmeta farbanja, nejgovog stanja i namene, predložio pravo rešenje.

Zašto farba za drvo zapravo služi?

Super je kada pogledamo pastelne boje starih kredenaca ili extra beli komad nameštaja, koji se postiže upotrebom farbe za drvo. Međutim, ne zanemarimo najvažniju njenu ulogu, odnosno uloge, jer ono što farba nudi nije samo boja, več mnogo više.

Farbanje drveta

Farba za drvo prvenstveno štiti od vlage

Farba za drvo predtsavlja barijeru između njegove gole površine i svih uticaja koji mogu doći spolja, nešto poput dobrog odela koje nosimo da se zaštitimo od hladnoće ili kiše. Farbe za drvo dizajnirane su da budu vlagootporne i vodonepropusne, jer vlaga je neprijatelj broj jedan svakog drvenog komada. Kako se usled nje, drvo deformiše, truli i pokazuje promene koje se obično ne mogu sanirati, jasno je zašto je ona na prvom mestu.

Pojedine vrste premaza sprečavaju insekte da se hrane vašim nameštajem

Možda ste negde u nekoj staroj kući ili bilo gde drugde, primetili da se na pojedinim drvenim komadima nameštaja, pojavljuje sitna, gotovo mikroskopska prašina koja je zapravo piljevina. Ovu pojavu obično prate i sitne rupice, koje pravi insekt koji je nama poznat kao žižak.

Dobro pripremljeno i obrađeno drvo, uz dobar premaz, garantuje da će ono biti zaštićeno od insekata i preranog propadanja. Iako se u ovu svrhu ne koriste standardne farbe za boje, već specijalni premazi, svakako se ceo proces odnosi i na njegovo farbanje, odnosno pripremu pre farbanja poznatu kao impregnacija.

Ovi premazi prodiru duboko u drvo i na bazi su pesticida, pa se savetuje oprezno rukovanje.

Farba za drvo štiti ga od svih drugih uticaja

Ovo se posebno odnosi na drvene površine koje su deo eksterijera, a koje su izložene različitim i ekstremnnim vremenskim uslovima poput kiše, grada, snega, mraza. Međutim, iako je vlaga najveći neprijatelj drveta, ne treba zaboraviti i štatan uticaj sunca, odnosno UV zraka. Konstanto izloženo sunčevim zracima, drvo mnogo brže bledi, puca i ostaje bez ikakvog sjaja.

Moglo bi se reći da je drvo sklono brzom starenju od sunčanja, baš kao i naša koža, a tehnologija umesto krema sa UV faktorom, nudi raznovrsnu ponudu farbi za drvo koje imaju istu ulogu – štite ga i čuvaju njegovu mladost.

Lak ili farba za drvo

Lak nije isto što i farba. Za razliku od farbe za drvo, lak je samo providni zaštitini premaz. On uglavnom ne sadrži nikakvu nijansu, bezbojan je ili sa vrlo malo boje. On se koristi u završnoj obradi farbanja drveta, i nanosi se u cilju postizanja visokog sjaja. Osim što je estetski lepo, lak štiti i čini površine lakim za čišćenje, jer stvara efekat stakla i na njemu se prašina vrlo malo ili nimalo zadržava.

Postoje i proizvodi 2 u 1, odnosno farbe za drvo koje u sebi sadrže i lak, tako da se jednim premazivanjem završavaju dva posla odjednom.

Farbanje nameštaja

Želite da sami farbate svoj drveni nameštaj ili stolariju

Ideje za farbanje drvenih površina, nameštaja i pokućstva su mnogobrojne. Lako je zapasti u zamku da nešto možete i umete sami. Farbanje je samo jedan gotovo finalan proces u celom poslu restauracije, a priprema je ključna kako bi se onbezbedio pravi i kvalitetan izgled. Ako želite savrđen izgled, za njega je potrebno mnogo više od mirne ruke ili dobre farbe za drvo.

Ako neki proces preskočite ili ne uradite najbolje, rizikujete da ceo vaš trud bude uzaludan a farbani komad upropašćen. Ne rizikujte, ono što je na slikama ili internetu lepo, ne znate kako izgleda uživo ili koliko će dugo takvo lepo i ostati.

Ako želite da date nov izgled svojoj staroj stolariji ili nameštaju od drveta ili ako ste zainteresovani za neku od naših usluga, kontaktirajte nas direktno pozivom na neki od brojeva ili popunjavanjem forme na sajtu.