Farbanje Stolarije u domu

Kako treba da izgleda proces Farbanje Stolarije

Kako treba da izgleda proces "Farbanje Stolarije"?

U današnjem članku ćete moći da pročitate nešto više o tome kako ide proces farbanje stolarije u stanu i poslovnom prostoru, na koji način se vrši lakiranje i koje su bitne stvari koje nikako ne treba preskakati kako bi posao bio urađen kako treba:

Priprema stolarije

Pre samog početka najbitnije je uraditi samu pripremu stolarije, jer od toga zavisi izgled, kvalitet i dugotrajnost zaštite drveta. Najbitnije je da se pre samog početka rada dobro pregleda stolarija i da se ustanovi da li je stolarija prefarbana više puta i da li je ispucala na nekim mestima. Ukoliko je to slučaj onda je potrebno skinuti do drveta. Ako je farba ispucala samo na odrđenim mestima, onda se ta mesta gule.

Način na koji se skida stara farba je korišćenjem fena sa vrućim vazduhom, takođe još jedan način na koji je moguće skinuti staru farbu je korišćenjem hemijskih sredstava, ali je to najbolje prepustiti našem profesionalcu koji će to uraditi na najbolji način.

Kako funkcioniše fen za skidanje farbe?

Prilikom korišćenja fena sa vrelim vazduhom, farba se izlaže temperaturi koja omekšava farba prilikom čega se farba skuplja. U toku tog procesa farba se sama odlepljuje od podloge pa se samim tim mnogo lakše skida. Prednost kod korišćenja fena je ta što ne stvara dim kao ni neprijatne mirise, tako da se može koristiti i u zatvorenim prostorima.

Takođe prilikom korišćenja fena treba obratiti pažjnu na to da se vruć vazduh nikada ne usmerava prema staklu kako ono ne bi puklo. Temperatura vazduha koju fen izduvava prilikom korišćenja je oko 500 stepeni, pa treba paziti da ne dođe do pucanja drveta ukoliko se pregreje.

Rešavanje pukotina?

Način na koji se rešavaju pukotine je mešanje drvene piljevine sa lepkom za drvo tako da se dobije masa koja je elastična i pogodna za popunjavanja rupa odnosno pukotina. Nakon što se pukotine popune ovom masom, sledi šmirglanje kako bi se površina izravnala i bila pripremljena za sledeći korak. Šmirglanje se može vršiti i ručno, ali je najbolje i najbrže ukoliko za ceo ovaj proces pozovete profesionalca koji će sa svojim alatom i mašinama uraditi posao beprekorno.

Nakon šmirglanja površine, potrebno je prebrisati stolariju kako bi se uklonila sva prašina i prljavština. Bitno je napomenuti da se površina briše vlažnom krpom, nikako mokrom. Najbolji način čišnjenja je izduvavanjem kompresora, jer će se tako svaka prašina i prljavština u potpunosti ukloniti.

Nanošenje podloge

Kada je priprema u potpunosti gotova sledi nanošenje podloge koja se nanosi u dva sloja. Što se tiče prvog sloja on treba da bude vrlo tanak kako bi ga drvo lakše upilo, a drugi se nanosi u debljem sloju. Prilikom nanosenja podloge bitno je da se nanosi ravnomerno i u jednakim potezima kako bi svaki sloj farbe na površini bio jednak.

Takođe je bitno naglasiti da se mora napraviti pauza između prvog i drugog nanošenja podloge, kako bi se prvi sloj osušio kako treba, takođe i drugi. Za podlogu se može koristiti akrilni osnovni lak ili temmeljna boja. Prednosti prilikom korišćenja laka je znatno veća trajnost u spoljašnjim uslovima, više sjaja, ne menja se boja stolarije, ne odlepljuje se a i popravke su mnogo lakše.

Četinari poput bora, ariša sadrže velike količine smola koje vremenom izlaze na površinu gde se stvaraju fleke koje nemaju uticaj na kvalitet laka koji je nanet.

Farbanje drvene stolarije

Što se tiče farbanja sledi najzanimljiviji deo celog ovog procesa, ali je bitno da podloga bude potpuno suva. Farbanje se nanosi u tri sloja, što zavisi od toga koliko je stolarija održavana. Najbolji način za nanošenje farbe je u tankom sloju što se tiče prvog sloja. Način na koji se nanosi prvi sloj je u pravcu linija u strukturi drveta.

Druga dva sloja se mogu naneti u debljem sloju, drugi sloj se nanosi usko, a treći sloj isto kao i prvi u pravcu linija.Naravno nakon farbanja je potrebno ostaviti stolariju da se suši i onda možete da uživate u preuređivanju vašeg doma.

Pravilno farbanje stolarije u stanu

Zanimljivosti o farbanju stolarije

Sve više ljudi se odlučuje ponovo za drvene prozore a zašto je to tako?

Drveni prozori imaju najviši stepen toplotne i zvučne izolacije u odnosu na sve druge materijale. Takođe imaju sposobnost difuzije pare. A šta to znači? To predstvalja ’’disanje’’ prozora. Tačnije drveni prozori putem difuzije izbacuju višak vlage napolje, a kada je u prosotriji suv vazduh drvo propušta potrebnu vlagu spolja i ubacuje je potom ponovo u prostoriju.

Drveni prozori u odnosu na druge materijale kao na primer plastika, odbijaju nečistoću odnosno ne može prljavština da se veže za drvo kao što je to recimo slučaj sa plastikom.

Sta se koristi za izradu drvene stolarije?

Što se tiče izrade drvene stolarije mogu se koristiti razne vrste drveća, a najčešće se koriste hrast, smrča, jela i bor.Za prozore i balkonska vrata kristi se hrast kog odlikuje najveća temperaturna elastičnost, takođe se minimalno širi na toploti i skuplja na hladnoći.

Koje su prednosti, a koje mane drvene stolarije?

Prednosti koje ima drvena stolarija tiču se izolacije, odnosno drvo uspeva da spreči buku i retko dolazi do kondenzacije, takođe važi za enegetski efikasno rešenje. Ono što predstavlja nedostatak jeste sama briga o drvetu, jer ukoliko se ne farba i ne održava redovno dolazi do truljenja, takođe može doći do krivljenja i lomljenja materijala što nije praktično za popravku.

Kombinacija drvo i aluminijum

Postoji nešto što se naziva stolarija drvo aluminijum, što predstavlja kombinaciju ova dva materijala. Sa spoljne strane se nalazi aluminijum, koji otporan na razne klimatske faktore, a drvo koje se nalazi u unutrašnjosti doprinosi samom enterijeru.

Dobra strana ove kombinacije je ta da nije podložna truljenju ili savijanju. Mana je sama cena, ne samo što se tiče stolarije nego i sama popravka je vrlo skupa.

Kako zastiti stolariju farbanjem

Kako zaštiti drvenu stolariju?

Drvenu stolariju je potrebno zaštiti od raznih vremenskih uslova, ali ono što je najopsanije za drvo jeste sama vlaga. Način na koji se može zaštiti drvena stolarija je korišćenjem različitih premaznih sredstava. Ono što utiče na pojavu oštećenja i nastanak korozije je kombinacija smoga, kiše i različitih gasova, a ono što mi možemo da učinimo kako bi zaštitili drvo je kombinacija konstrukcijske i površinske zaštite.

Pa tako imamo emajli, lakove i glazure. Emajli predstavljaju premazna sredstva debeloslojna, kojima se u potpunosti prekriva tekstura drvenarije. Glavne prednosti su vodoodbojnost i niska paropropusnost.

Lakovi su emajli ali bez pigmenata, pa je potrebno drvo zaštiti od sunčeve svetlosti kao i tamnjenja.

Glazure su najbolje rešenje za zaštitu drvene industrije, vodootporne su, i eroziraju kako se pri vremenskim nepogodama skida sloj po sloj tako i sama zaštita traje duže. Ono što je njihova najveća prednost jeste to što je njihovo obnavljanje vrlo jednostavno.

Da li nudimo profesionalne usluge farbanja stolarije? DA! Sve što je potrebno jeste da nas pozovete i da napravimo plan i dogovor kako bi smo ispunili sve vaše želje: 0604492300