Boje za krečenje – 2 najluksuznije boje za najhrabrije

Boje za krečenje - ljubičasta i zlatna

Proleće je tu da nas podseti zašto je baš ono najlepše godišnje doba i zašto simbolizuje novi život, nove ljubavi i nove početke. Priroda se svuda oko nas zeleni i budi, opraštamo se od zimske garderobe i uživamo u idealnim vremenskim uslovima.

Da, ovo je vreme koje nas deli od ekstremne hladnoće ali i ekstremno visokih temperatura. I baš ono je idealno i da svom domu udahnete novi život, pre nego stvari postanu zaista vruće. Kako to i učiniti a da ostane dovoljno novca i za hlađenje na plaži i za novu školsku godinu? Jednostavno, okrečite svoj dom!

Krečenje zida, sobe, kompletne kuće ili stana je daleko najefikasniji način da unesete život u sumorni prostor. Postavljanje čak i jednog geometrijskog ukrasa, trake ili okvira oko prozora, može učiniti čuda i dovesti do ogromne transformacije. Koje boje za krečenje su naši predlozi i zašto su to ovaj put zaista smeli izbori a ne pastelne nijanse, saznajte u nastavku teksta.

Danas vam pokazujemo koje su to 2 boje za krečenje najluksuznije i zašto ih biraju samo najhrabriji. Nakon čitanja i razgledanja primera na slikama, sigurni smo da ćete bar razmisliti o preuređenju svog doma uz pomoć krečenja, a najhrabriji od vas će nas kontaktirati i angažovati. Hajde da krenemo!

Boje za krečenje – njeno veličanstvo ljubičasta

Boje su uvek nosile neku asocijaciju i još kroz istoriju su imale simboliku. Tako danas vidimo različite kulture i njihove običaje, u koje je obavezno utkan element određene boje. Uzmimo za primer boju venčanice, koja je skoro pa uvek bela. Ali šta je sa ljubičastom i zašto je ona tako posebna?

Ljubičasta boja je nekada bila izuzetno teško dostupna, što joj je davalo elitni status. Ako ste nosili neki ljubičasti komad odeće, to je bio znak da ste enormno bogati jer je cena ljubičastog komada materijala bila zaista paprena. Unikatnost i luksuz, učinila je ovu boju popularnom kod kraljevskih porodica svuda u svetu, uključujući i Englesku.

Tokom vladavine Kraljice Elzabete I od 1558. do 1603. Zakoni su diktirali šta građani mogu, a šta ne mogu da nose. Ona je lično toliko volela ljubičastu boju, da je bilo zabranjeno osobama koje nisu iz kraljevske porodice da je nose. Ljubičasta je, prema njenim rečima, označavala eleganciju, bogatstvo, kraljevstvo i moć. Bila je toliko opsednuta da je boja za materijale specijalno putovala iz trgovačkog grada Tira, koji je sada deo Libana, čak do Londona.

Srećom, vremena su se promenila. Sada možemo lako izabrati bilo koju boju za praktično bilo koju svrhu i to bez da rizikujemo bilo kakvu kaznu propisanu Zakonom. Ovo znači da možemo da i za krečenje, koristimo boje koje mi želimo, pa čak i famoznu ljubičastu. 

Ljubicasti-zid

Najbolja stvar kod ljubičaste je što postoji toliko različitih nijansi koje možete izabrati ali i kombinovati. Ljubičasta se često smatra opuštajućom bojom, što je čini odličnim izborom za zidove vaše spavaće sobe. Ali takođe ona izgleda fabulozno kada je kombinujemo sa gotovo bilo kojom drugom bojom. Možete joj dodati čak i zelenu, sa kojom se odlično slaže ali i detalje u zlatnoj boji za poptpunu veličanstvenost. Zato, predlog naše sledeće boje za krečenje je upravo ona – zlatna.

Sahara-boje-za-krecenje

Boje za krečenje – zlatna ekstravagancija

Iako je zlato prvi put otkriveno mnogo ranije, prva zvanična upotreba pojma zlatna boja, po istraživanjima, zabeležena je 1300. godine pre nove ere. Napravljena kao mešavina žutih, smeđih i narandžastih pigmenata, bila je veoma popularna u drevnoj egipatskoj i rimskoj umetnosti. U Egiptu, zlato se koristilo u freskama, ikonografiji i dekoraciji hramova i grobnica. Dok se u Mesopotamiji, zlatna boja koristila u sklopu luksuznih i bogato ukrašenih palata i hramova.

Da li je zlatna boja onda zastarela? Naravno da ne. Ako je upotrebimo za krečenje prostorija koje su prirodno osvetljene, ona će oživeti prostor dajući poseban sjaj i toplinu. U nešto tamnijim prostorima, imaćete efekat najprijatnijeg zalaska sunca. Međutim, sa zlatnom bojom treba biti posebno oprezan, možda i više nego sa drugim bojama. Svako preterivanje može vrlo lako prerasti u kič.

Zlatna boja za krečenje se često koristi za naglašavanje detalja, posebnih akcenata ili dekorativnih geometrijskih elemenata u enterijeru. Na primer, može se koristiti za specifične nesimetrične detalje ili za dodavanje dekorativnih završnih detalja na zidovima. Impresivna kombinacija u detaljima zlatne je kada se ona kombinuje sa crnom. Za nešto veće površine, preporučuje se upotreba Sahara tehnike krečenja, koja će u odgovarajućoj nijansi dati pravi efekat zlatnog peska Sahare.

Koju boju za krečenje od ove dve izabarati?

Kada je reč o krečenju, izbor boje zidova može biti ključan faktor u stvaranju željene estetike i ambijenta. Dok mnogi ljudi preferiraju tradicionalne boje poput bele ili bež, postoji nešto posebno i intrigantno u odabiru nekonvencionalnih nijansi poput ljubičaste ili zlatne. Njih ipak biraju najhrabriji i posebni.

Ljubičasta boja, sa svojim misterioznim i elegantnim tonovima, može dodati notu tajanstvenosti i sofisticiranosti prostoru. Sa druge strane, zlatna boja simbolizuje bogatstvo, prosperitet i eleganciju. Kada se koristi na zidovima, zlatna boja može uneti osećaj topline i luksuza u prostoriju.

Ako se pitate koja bi od ove dve boje bila idelna za vaš dom, potrebno je da razmotrite namenu prostorije, postojeći nameštaj i pokućstvo. Ljubičasta se najbolje slaže uz beli nameštaj, dok se zlatna uklapa sa crnim ali podjednako dobro i sa bojama prirodnog drveta.

Šta god da je vaš izbor, imajte na umu da bez obzira na boju ili nijansu, morate prvo izabrati profesionalnog majstora, koji će ceo posao obaviti bez greške. Boje poput ljubičaste, zlatne ili detalja u ovim nijansama, zahtevaju iskustvo, znanje ali i izuzetno veštu ruku. Kako biste svedočili najboljim rezultatima, budite slobodni da nas kontaktirate.