3D tapete – nova dimenzija prostora

3d tapete

Dosadili su vam jednolični zidovi i gladni ste promene u svom domu? Želite nešto efektno a unikatno? Razmišljali ste o specifičnom načinu uređenja i različitim tehnikama ali vam se i dalje ništa dovoljno ne sviđa? U dilemi ste da li da krečite u više boja ili da se ponovite u tapete? Ako ste i dalje u nedoumici, mi imamo jedan predlog – 3D tapete.

Da li ste već čuli za 3D tapete?

Bez obzira jeste li ili niste čuli za njih ili videli 3D tapete, verujemo da će vam biti zanimljivo da se kratko osvrnemo na celu istoriju tapeta.

Ideja o tapetama je veoma stara i datira čak iz vremena pre nove ere. Nastala je u Kini kada su se i pojavile tapete u nekom svom obliku. Prvenstveno su se zidovi ukrašavali oslikanim platnom, a onda je neko daleko kasnije, shvatio da je mnogo lakše, jednostavnije i povoljnije raditi to sa papirom. U Evropu su stigle tek u 16. veku i bile su privilegija samo bogatih stanovnika Italije. Jer kao i sve drugo, moda nekako uvek kreće od ove prelepe zemlje.

Masovna proizvodnja tapeta krenula je tek u 19. veku, kada se proširila na sve zemlje Evrope. Ovo je dovelo do ekspanzije njihove upotrebe, jer su konačno bile dostupne skoro pa svima.

Kako uvek kaskamo za mnogim stvarima, kod nas su tapete postale popularne osamdesetih godina, pa tako ko je rođen u tom periodu, sigurno pamti bar jednu sobu oblepljenu tapetama prostog dizajna. Čitav dezen tapeta bile su samo linije, cvetići i poneki geometrijski oblik. Obično je sve bilo simetrično i jednako, bez obzira na šaru koja ih je krasila.

Stare tapete za zid

Kako smo od običnih tapeta došli do 3D tapeta?

Iako proces stvaranja 3D slika postoji već nekoliko decenija, proizvodnja 3D tapeta je hit tek poslednjih par godina. Razvoj inovativnih programa i želja za različitošću, doveli su do impresivnih rezultata u stvaranju 3D tapeta i njihovog dizajna uopšte.

Tokom istorije, tapete su ulazile i izlazile iz mode kako su se trendovi i stilovi menjali. Međutim, poslednjih godina, grafički dizajn i napredak tehnologije štampanja, doveli su do vraćanja tapeta u modu, a posebno mesto zauzimaju 3D tapete.

U suštini, od skoro svake kuće i stana osamdesetih koje su obavezno posedovale tapete, ova dekoracija zidova vratila se na velika vrata, samo mnogo jača i bolja. Danas je sasvim uobičajeno da negde vidite tapete, bilo da je to hotel, dečija igraonica, restoran ili poslovni prostor. Različitost boja, materijala i stilova, ostavili su prostor da je tapeta primenljiva apsolutno svuda.

Šta su 3D tapete?

3D tapete su stvorene korišćenjem napredne tehnologije i specijalnih materijala koji daju iluziju trodimenzionalne slike na ravnoj površini. Ove tapete mogu stvoriti dramatičan efekat u bilo kojoj sobi i pretvoriti običan zid u pravo umetničko delo i raj za oči.

3D tapete u odnosu na svoj dezen, poseduju obično sliku, ilustraciju ili crtež koji daje prividan utisak da zid nije ravan i jednostavan. Ovo se postiže različitim iluzijama koje kombinuju raspred, dubinu, senke i položaj slika. Najprostije rečeno, ako stanete ispred 3D tapete i zagledate se u nju, imaćete utisak da se slika prostire, da ide u dubinu, širinu i osetiti vuzelno sve te neravnine. Osetićete da možete ući u taj zid ili da se on krivi u prostoru i sve to na potpuno ravnom zidu. Impresivno zar ne?

Gde se sve mogu postaviti 3D tapete?

3D tapete čine prostore življim i potpuno su izmenile pojam ravnog i bezličnog zida. Ali… gde se sve mogu postaviti 3D tapete?

Odgovor je – bukvalno gde god vi poželite. Toliko dezena, boja i ogroman izbor reljefnih i teksturnih varijacija, ostavlja vam prostor da ih nalepite bilo gde.

Ako rešite da to bude dnevni boravak, to je super način da impresionirate goste i da uživate i sami tako što i inače provodite najviše vremena u ovoj prostoriji. Ako je to pak hodnik – još bolje, jer šta će ovaj deo u kom ne sedite i ne pijete kafu učiniti lepšim nego nešto potpuno neobično.

3D tapete za kuhinju ili kupatilo?

Davno su prošla vremena kada su tapete bile izrađivane od običnog papira. Kao što smo rekli, tehnologija je toliko napredovala da su sada dostupne tapete koje bez problema možete lepiti i u vlažnim prostorijama. One se neće cepati ni kidati, niti menjati svoja svojstva bez obzira na uslove. 3D tapete sada se proizvode i kao vodootporne, perive i otporne na mnoge uticaje koje bi obične, starinske tapete dovele do uništenja.

Samolepljive 3D tapete

Samolepljive 3D tapete su preplavile internet. Da li su one zaista tako dobre i jednostavne za postavljanje kako ste i videli? Recimo da i ne baš.

Prvo što bi trebalo da uzmete u obzir pri kupovini samolepljivih tapeta online je da ono što vidite nije uvek i ono što ćete dobiti. Slike samolepljivih tapeta mogu zaista biti impresivne ali ono što stigne na vašu adresu i ne baš. Poseban problem može predstavljati kupovina velikih količina za koje se ispostave da i nisu ono što ste hteli.

Druga stvar je njihovo predstavljanje kao opcije „uradi sam“. Samo ih odlepite sa podloge i zalepite na zid, lako zar ne? Da u teoriji. U praksi smo viđali stvari i situacije koje ne biste želeli da iskusute na svojoj koži, odnosno zidu.

Postavljanje novih tapeta, pa čak i samolepljivih nije nimalo lak posao. Sa samolepljivim je najčešći problem to što na neke površine one neće prijanjati kako treba, neće uopšte ili će se odlepiti za koji dan u odnosu na uslove.

Još jedan veliki problem je njihovo uklapanje po dimenzijama ali i tehnika lepljenja. Čak iako se zaista lepe lako i jednostavno i super prijanjaju na zid, to može biti noćna mora ako ispod njih ostane vazduha, nalepite ih ukrivo ili bilo šta pogrešite. Tog trenutka će vam biti žao što se tako dobro lepe.

Greška sa dimenzijama obično košta – ili ćete kupiti previše ili ćete stalno trčkarati po još koji metar. Drugi slučaj je gora varijanta od prvog, jer može da vam se desi da u nekom momentu nigde na stanju nema više tog dezena i onda ste tek u problemu. Šta je naš savet?

Skidanje, lepljenje novih, 3D tapete, samolepljive tapete, krečenje, gletovanje i bilo kakvi drugi radovi, nisu poslovi za amatere. Kako biste bili sigurni i zadovoljni finalnim izgledom, prepustite ipak sve to profesionalcima. A ako vas zanima koje usluge možete dobiti kod nas u molerskim uslugama.

Nazovite za DOGOVOR I PROCENU

Kontaktirajte nas radi procene. Dolazimo i vršimo besplatnu procenu. Zahvaljujemo na ukazanom poverenju!